Journalist Nynke Sietsma spreekt met Annemiek over haar zoontje Berend, rouwarbeid én het hoopvolle beeld van een appelboom.

Journalist Nynke Sietsma verloor eind 2020 haar vierjarige zoontje Berend. Via Instagram en Twitter deelde ze op intieme wijze over zijn ziekteproces, waardoor veel van haar volgers intens met haar meeleefden. Ook na zijn dood deelt ze openlijk over het gemis, wat ze rouwarbeid noemt: het is namelijk elke dag weer hard werken om de realiteit te omarmen.

De lijdenstijd is voor Nynke Sietsma een betekenisvolle tijd van het jaar. Ze groeide op met de verhalen uit de Bijbel, tóch kwam het lijdensverhaal van Jezus pas echt bij haar binnen toen Berend in het ziekenhuis lag. Luisterend naar de Matthaüs Passion voelde ze zich plots niet meer zo alleen: ze besefte dat vele vrouwen haar zijn voorgegaan in de rouw om een kind. Het deed haar inzien dat er troost schuilgaat in beelden, verhalen en muziek.

Annemiek & Nynke
Annemiek & Nynke

Toen Berend ziek werd, schonk een bevriend domineesechtpaar het gezin een appelboom. Aan de boom hing een kaartje met daarop een spreuk van Luther: 'Als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag een appelboom.' Het hoopvolle beeld van de appelboom staat symbool voor Berend, die zelfs tijdens zijn ziekte altijd weer een lichtpuntje kon zien. Nynke Sietsma hoopt de realiteit, een leven zonder Berend, te kunnen omarmen door de lichtpuntjes te blijven zien en zich zo op de toekomst te kunnen richten samen met haar man en dochter.

Bekijk hier deze aflevering

De inspiratietekst van Nynke Sietsma

 'Als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag een appelboom'
– Maarten Luther