De documentaire De blauwe familie staat nog steeds op de agenda in de Tweede Kamer. Op 8 september was er wederom een debat nadat dit eerder ook al in juli gebeurde naar aanleiding van de docu over discriminatie binnen het Nederlandse politiecorps.

De documentaire De blauwe familie, door KRO-NCRV uitgezonden op maandag 23 mei, heeft ook politiek stof doen opwaaien. Donderdagmiddag 8 september vond in de Tweede Kamer een gesprek plaats tussen de Commissie Justitie en Veiligheid en de makers van en hoofdrolspelers uit de indrukwekkende documentaire De blauwe familie. Deze docu, eerder uitgezonden in mei van dit jaar, liet zien hoe racisme en discriminatie nog altijd in grote mate voorkomen binnen het politiecorps in ons land.

2DOC: De blauwe familie

Kamerdebat na docu De blauwe familie over racisme bij politie

Krachtiger ingrijpen

Op de vraag of minister Dilan Yesilgöz van Veiligheid en Justitie de klacht dat er bij misdragingen niet wordt ingegrepen herkent antwoordt zij het volgende: ‘Ik heb de documentaire gezien en de indringende ervaringen van de medewerkers bij de politie gehoord in gesprekken die ik met ze heb gevoerd. De korpsleiding heeft deze signalen herkend en erkent ook dat krachtiger ingrijpen voortaan nodig is zodra er meldingen zijn van discriminatie in het korps.’

Ook zegt de minister dat de korpsleiding in haar statement van 8 juni jl. heeft aangegeven dat discriminatie, racisme en uitsluiting onaanvaardbaar zijn en voortaan krachtiger zal worden aangepakt. ‘Discriminatie en racisme zullen helaas nooit volledig uit te bannen zijn in de samenleving en ook niet bij de politie. Juist daarom is hiervoor blijvend aandacht nodig’, aldus minister Yesilgöz.

De documentaire De blauwe familie kijk je hier terug.