KEURINGSDIENST VAN WAARDE
SEIZOEN 41 

01 MOSTERD maandag 27-01-2025
Standaard in ieder keukenkastje, al honderden jaren doodgewoon: mosterd. Goudgele scherpte in pot, gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Simpel, zou je zeggen. Maar van mosterd is er veel. Van Franse tot Limburgse, Groninger tot gewoon Grof. En wie de wikkels moet geloven zijn ze allemaal even authentiek. Aangedikt met jaartallen die teruggaan tot de middeleeuwen. Maar hoe origineel zijn die recepten dan, als de ingrediënten reppen over dingen als
xantaangom en aroma? Keuringsdienst van waarde over waar de voedselfabrikanten vandaag de dag hun mosterdsmaak vandaan halen.

02 SHERRY CASK maandag 03-02-2025
Vraag bij de slijter om een fles sherry en ze moeten zoeken. Vraag om een fles whisky, rum, gin of bier dat gerijpt is op een sherryvat en de drankvoorraad blijkt bijna uit niets anders te bestaan. Sherry cask, noemen ze dat. Zogenaamd goed voor de smaak. Maar waar komen al die sherryvaten dan vandaan, als er zo weinig sherry gedronken wordt? Keuringsdienst van waarde zet zijn drankneus op, speurt Spanje af, en stuit op heuse Sherryvatenfabrieken.


03 IERS RUNDVLEES maandag 10-02-2025
Plak Ierland op de bieflap of gehaktbal en de supermarkt schept erover op. Niet Duitsland, Frankrijk of gewoon Nederland. Nee: Ierland moet het zijn. Volgens de verpakkingen zou Iers bijzonder zijn vanwege de beesten, hun buitenleven en het dieet. Bij de overburen, zou het gras een stuk groener zijn. Maar waarom eigenlijk? Keuringsdienst over een Iers vleesoverschot en een mooi verhaal.

04 IPA maandag 17-02-2025
Lang was het simpel: bestelde je een biertje, dan kreeg je pils. Nu is de bierkaart net zo lang als die van de wijn. Het hoekje gerstenat bij de grootgrutter is ingeruild voor een eindeloze gang goudgele rakkers. En op al die flitsende flesjes en blitse blikjes zie je telkens drie letters staan: IPA. Bijzonder bittere biertjes in bijzonder grote variatie. Er is IPA en NEIPA, LIPA en Session IPA. De meesten pittig geprijsd,
sommige dan weer spotgoedkoop. Maar wat is IPA eigenlijk? Keuringsdienst van waarde hopt van brouwerij naar brouwerij op zoek naar de essentie van IPA.

05 PRIJSWINNENDE PRODUCTEN maandag 24-02-2025
Supers zijn veranderd in arena’s. Van potten pindakaas tot pakken chocomelk, bakken aardbeien tot blikken bier. Praktisch alle producten nemen het elke dag weer er tegen elkaar op in wedstrijden die er niet om liegen. Van de Superior Taste Awards tot Beste Product. Cum Laudes tot Lekkerste Getest. Keuringsdienst van waarde over producten met een prijs en hoe er niet maar één de winnaar kan zijn, maar iedereen een kans maakt op een krans.
06 ZALMKLEUR maandag 03-03-2025
Schilders kennen het als officiële kleur: zalmroze. Maar welke zalm ze daar precies mee bedoelen, niemand die het weet. Want koop wilde zalm en die is diep donkerroze. Koop kweek en die is dan weer lichtroze. Hoe kan dat eigenlijk? Zalm is toch zalm? Keuringsdienst van waarde vraagt kweekzalmen kleur te bekennen en komt erachter dat walvissen het nakijken hebben.

07 PARELS maandag 10-03-2025
Vissers, deftige mevrouwen en influencers worden er opgewonden van: parels. Prachtige praal, ons geschonken door de oester. Maar het is gek: terwijl maar één op de pakweg duizend oesters een parel prijs geeft, struikel je er over in de winkelstraat en webshop. Glanzende balletjes in allerlei soorten en maten. Van een paar cent per oorbel tot duizenden euro’s voor een ketting. Zoveel parels, zo bijzonder zeldzame wonderen der natuur. Hoe kan dat? Keuringsdienst van waarde gaat op een schitterende zoektocht en eindigt in een Chinees moeras.

08 QUATTRO FORMAGGI maandag 24-03-2025
Hij is bedacht voor de kaaskop die er geen genoeg van kan krijgen: de quattro formaggi. Vier kazen op je pizza, voor de prijs van één. Naar Italiaans recept uiteraard officieel alle vier Italiaans. Maar pak een pizza uit diepvries of versvak en het duizelt je. Praktisch elke quattro formaggi pizza pronkt weer met andere kazen. Van Hollandse klassiekers als Edammer en Gouda. Tot kazen waar geen pizzabakker ooit eerder van heeft gehoord. Fromarella staat erop. Of Regato. Keuringsdienst van waarde wil weten van welke kaas die eet en ontdekt dat de fantasie bij de quattro formaggi vrij spel heeft.

09 GEHAKT maandag 31-03-2025
Het is allang niet meer enkel op de woensdag dat de Nederlander het op tafel zet. Nee, elke dag van de week gaan er honderdduizenden kilo’s doorheen: gehakt. Van varken, maar van rund in het bijzonder. En terwijl slagers doorgaans één soort gehakt draaien van de koe, valt er in de supers heel wat te kiezen. Die hebben gewoon, mager en extra mager. Het is alleen de vraag hoe ze dat doen: gehakt magerder maken. Is de koe op dieet, zeven ze vet uit het vlees, of kiezen ze compleet andere stukken? Een vet verhaal van Keuringsdienst van waarde over waar supermarktgehakt van gemaakt wordt.

10 CHEESECAKE maandag 07-04-2025
Kaastaart doet geen enkele kassa rinkelen, maar zet het er in het Engels op en het is een vetpot: cheesecake. Van winkelstraat tot supermarkt schap: overal waar je kijkt is cheesecake. Er is cheesecake thee en cheesecake bier. Cheesecake koek en cheesecake pap. En dan heeft elk etablissement ook nog eens gewoon een soort cheesecake taart te koop. Maar wat is het eigenlijk, cheesecake? Keuringsdienst van waarde over taart van kaas, waar de kaas soms
ver te zoeken blijkt te zijn.

11 PLANT MET EEN PASPOORT maandag 12-05-2025
Het vrije verkeer is op zijn retour. De grenzen gaan weer op slot. Dat hebben ze zelfs in het tuincentrum begrepen. Van Gladiool tot Geranium, Lavendel tot Afrikaanse Lelie, elke plant heeft er tegenwoordig een paspoort. Gedrukt op de verpakking: een vlag, een naam, een nummer en een land. Maar wanneer gaat een plant dan op reis? En waarom? De Keuringsdienst van waarde doet een grondige paspoortcontrole, ontdekt dat praktisch elke plant wereldreiziger is en dat niemand nog weet waar zijn wortels eigenlijk liggen.

12 VOLENDAMS maandag 19-05-2025
Geen gemeente die zich elke dag weer zo over het land verspreidt als Volendam. Van Maastricht tot in Groningen, op markt en winkelcentrum: Volendamse visverkopers vind je zo’n beetje overal. En in de supers nu zelfs in blik te koop. Van Volendammer gehaktballen tot Volendammer kipragout. Maar wanneer is een vis of gehaktbal nou eigenlijk Volendams? En wanneer niet? Keuringsdienst van waarde over hoe een klein dorp in Noord-Holland, groot geworden is met een verhaal.

13 VLAAMSE FRIET maandag 26-05-2025
In Nederland noemen velen patat pas friet als er Vlaams voorstaat: vries- en versvak ligt er vol mee. Dikwijls dikke aardappelschijven, soms met schil. Maar wat maakt friet nou Vlaams? En waarom bestaat er dan geen Waalse of Brusselse variant? De Keuringsdienst brengt een bezoek aan onze Zuiderburen en wordt voor zot uitgemaakt.

14 KOE MET HORENS maandag 02-06-2025
Een stier staat er bekend om, een koe zien we altijd zonder: horens. Maar de Keuringsdienst kocht een pot vla en daar stond iets op: ‘Van
koeien met horens’. Compleet gemaakt met een tekening. Koeien met horens? Huh? Hoe kan dat? En waarom moet ik dat weten? Keuringsdienst van waarde vat de koe bij de horens en komt erachter dat de mens ze liever zonder ziet.

15 SPERTI maandag 09-06-2025
De Keuringsdienst had zijn billen gebrand, ging naar de drogist en kocht er zalf. Sperti om precies te zijn. Een tube vol verlichting bij een aambei. Maar bij de ingrediënten stond iets vreemds. Er zou haaienlevertraan in zitten. Maar haaienlevertraan, komt dat dan echt van een haai? Keuringsdienst van waarde neemt een duik in de Sperti en komt erachter dat de haaien naar de haaien gaan voor hun levers.

 

 

Meer informatie

Programma

Keuringsdienst van waarde

Presentatoren

Maarten Remmers
Ersin Kiris
Sosha Duysker
Stefan Stasse
Pieter Hulst

Persvoorlichting

Marlies van de Meent
Eva Reitsma
Algemene persvoorlichting

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880