Persbericht

De Keuringsdienst van Waarde maakt desinfectie spray van aardappelen

Datum: 30 apr 2020 om 20:25

Aanstaande donderdag 30 april (20.25 uur, NPO 3) duikt de Keuringsdienst van Waarde (KRO-NCRV) in de productie van desinfectiemiddel. In deze speciale corona uitzending maakt de Keuringsdienst desinfectiemiddel naar aanleiding van een boer die, net als andere boeren, in deze tijd te maken heeft met overschotten van groenten en fruit. 

Alle maatregelen om het coronavirus onder controle te houden hebben grote gevolgen, zo ook voor boeren. Omdat cafés en restaurants zijn gesloten, blijven veel boeren zitten met hun producten. In deze aflevering spreekt de Keuringsdienst een boer die met een miljoen kilo frietaardappelen zit die hij niet verkocht krijgt. De Keuringsdienst maakt van deze aardappelen ontsmettingsmiddel om uit te delen aan hulpverleners. Het proces is nog wat ingewikkelder dan gedacht, maar gelukkig staan er genoeg mensen klaar om te helpen.

Presentatrice Marijn Frank dook in het productieproces van desinfectiemiddel en was blij dat overtollige aardappels toch een nuttige bestemming kregen: “Het viel voor de brouwer nog niet mee om van aardappels alcohol te maken, de hele machinerie liep vast waardoor ze tot diep in de nacht bezig waren, het was natuurlijk ook de eerste keer dat ze het deden. Door hun doorzettingsvermogen is het toch gelukt om de alcohol te verkrijgen en te bottelen. Heel fijn dat we van deze aardappels die anders doorgedraaid moesten worden, een desinfectie spray hebben kunnen maken.”

Keuringsdienst van Waarde, donderdag 30 april om 20.25 op NPO 3.

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Keuringsdienst van waarde

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880