Persbericht

Onze boerderij afl. 1: Yvon Jaspers verdiept zich in keuzes van de boeren

Datum: 31 okt 2021 om 21:25

We zijn er inmiddels allemaal van doordrongen dat het leven van veel boeren drastisch lijkt te gaan veranderen. Het gevecht om ons schaarse land is in volle gang, boeren spelen een belangrijke rol in de klimaatproblemen en de consument heeft hoge verwachtingen over het eten op zijn bord. In de vierde serie van het KRO-NCRV programma Onze boerderij (vanaf zondag 31 oktober om 21.25 u op NPO 1) onderzoekt Yvon Jaspers wat dit allemaal betekent voor onze boeren. Welke keuzes maken boeren om te kunnen overleven?

Wat voor boer wil je zijn, grootschalig of klein en exclusief? Gangbaar of biologisch? En hoe ga je als boer om met consumenten die alsmaar kritischer over de schouder van de boer mee kijken? Wanneer doe je het als boer goed? De verhoudingen zijn gecompliceerd en als je als boer wilt overleven, moet je kiezen. Yvon steekt haar handen uit de mouwen bij boeren die gedwongen worden keuzes te maken.

In deze vierde serie Onze boerderij zien we de moeilijke keuzes waar de boeren voor staan én de gevolgen.

Aflevering 1
Keuzes maken op de boerderij begint bij de vraag: wat voor boer wil ik zijn?

Voor boer Jan, schapenboer en oud-deelnemer aan Boer zoekt vrouw, is de vraag wat voor boer hij wil zijn heel erg relevant. Samen met zijn vrouw Rianne runt hij een schapenboerderij, camping en een winkel op Texel. Al die takken zijn nodig om het bedrijf rendabel te maken, maar diep in zijn hart is dat niet wat Jan wil.

Vorig jaar reizen Jan en Rianne met Yvon Jaspers naar Denemarken voor Onze boerderij in Europa. Tijdens de reis ontmoeten ze Sjaak en Jacqueline, een Nederlands stel dat een melkveebedrijf in Denemarken runt. Daar gaan bij Jan de ogen open en een paar maanden later besluiten Jan en Rianne het grote avontuur aan te gaan: ze gaan emigreren. De schapenboerderij wordt verkocht, het stel heeft zijn oog laten vallen op een groot melkveebedrijf in Denemarken. Yvon volgt het boerenstel in deze emigratie en ziet van dichtbij wat het betekent voor het jonge gezin.

Patrick Roest is wereldkampioen schaatsen. Op dit moment is hij volop in training voor de Olympische Winterspelen van 2022. Op zijn zeldzame rustdagen komt hij het liefst naar de boerderij van zijn ouders die hij na zijn schaatscarrière wil overnemen. Zijn vader heeft er een baan naast, Patrick wil dat niet. Maar is er dan wel toekomst voor hem op de boerderij?

Bollenboer Henk kennen we nog van Boer zoekt vrouw. Hij kweekt tulpen en hyacinten en daarvoor gebruikt hij kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hoewel dat wettelijk is toegestaan, voelt hij zich daar steeds minder prettig bij. Maar omdat het op die manier wel rendabel blijft, kiest hij ervoor ermee door te gaan. Zoals op veel boerenbedrijven is ook de tulpenteelt meer een manier van leven dan een baan. Henk is, net als zijn vader vroeger, altijd aan het werk en weinig thuis. Zijn gezin met twee jonge zonen schiet er regelmatig bij in. Om dat te veranderen neemt Henk een drastisch besluit: hij stopt met de tulpenteelt.

Onze boerderij, zondag 31 oktober 21.25 u bij KRO-NCRV op NPO 1

Meer informatie

Birgit Jansen
Algemene persvoorlichting

Programma

Onze boerderij

Presentator

Yvon Jaspers

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880