Persbericht

Onze boerderij afl. 2: Soms valt er niks te kiezen, hoe ga je daarmee om?

Datum: 7 nov 2021 om 21:25

Onze boerderij aflevering 2: Soms valt er niks te kiezen, hoe ga je daarmee om?

In het allereerste seizoen van Boer zoekt vrouw zat boer Driek, akkerbouwer in Zeeland. Yvon Jaspers is bij hem terug en gaat met hem mee het land op om te kijken hoe het staat met zijn spruitenoogst. In het voorjaar was het de ene week -15 graden en de week erop +15 graden. Deze temperatuurschommelingen zijn vaak funest zijn voor de oogst, maar omdat het in Zeeland net wat minder koud was dan elders in het land hebben Driek en zijn broer reden voor een feestje.

Nog geen 100 kilometer verderop zorgt de sneeuw juist voor grote problemen. Orchideeënkweker Lennart ziet in februari een van zijn kassen bezwijken onder een pak sneeuw van meer dan een meter hoog. Zijn prachtige bloemen, die net klaar stonden om geoogst te worden, worden bedolven onder sneeuw en gebroken glas. De oogst is verwoest, maar ook de planten zijn verloren gegaan en die waren vaak wel 25 jaar oud.

Ruud, zoon van een kippenboer, had als mantra: groot, groter, grootst. Hij bouwde het bedrijf van zijn vader uit tot een miljoenenbedrijf met vestigingen in Frankrijk, Polen en Turkije. Als er vogelgriep uitbreekt, stapelen de problemen zich op waarna het bedrijf failliet gaat. Dan gooit Ruud het roer om. Hij is nog steeds kippenboer maar nu vanuit het verlangen om de wereldbevolking op een eerlijker manier te voeden.

Over Onze boerderij seizoen 4:
We zijn er inmiddels allemaal van doordrongen dat het leven van veel boeren drastisch lijkt te gaan veranderen. Het gevecht om ons schaarse land is in volle gang, boeren spelen een belangrijke rol in de klimaatproblemen en de consument heeft hoge verwachtingen over het eten op zijn bord. In de vierde serie van het KRO-NCRV programma Onze boerderij (vanaf zondag 31 oktober om 21.25 u op NPO 1) onderzoekt Yvon Jaspers wat dit allemaal betekent voor onze boeren. Welke keuzes maken boeren om te kunnen overleven?

Wat voor boer wil je zijn, grootschalig of klein en exclusief? Gangbaar of biologisch? En hoe ga je als boer om met consumenten die alsmaar kritischer over de schouder van de boer mee kijken? Wanneer doe je het als boer goed? De verhoudingen zijn gecompliceerd en als je als boer wilt overleven, moet je kiezen. Yvon steekt haar handen uit de mouwen bij boeren die gedwongen worden keuzes te maken.

In deze vierde serie Onze boerderij zien we de moeilijke keuzes waar de boeren voor staan én de gevolgen.

zondag 7 november, 21.25 uur NPO 1

Meer informatie

Birgit Jansen
Algemene persvoorlichting

Programma

Onze boerderij

Presentator

Yvon Jaspers

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880