Persbericht

Onze boerderij afl. 3: Persoonlijke keuzes, zakelijke belangen

Datum: 21 nov 2021 om 21:25

Boer Jan en Rianne gaan samen met Yvon Jaspers kijken bij de boerderij die ze op het oog hebben in Denemarken. Het is een melkveebedrijf met 500 koeien en acht melkrobots. Van boer met 300 schapen, een camping en een winkel worden Jan en Rianne managers van een grootschalig boerenbedrijf. Als de bank tenminste akkoord gaat met hun plannen…

Als John en Johanna jaren geleden zien hoe hun gangbare manier van bloembollen telen de bodem uitput, besluiten ze dat het anders moet. En hoewel we in Nederland ongeveer alles weten over bollenteelt, is biologisch bollen telen een heel ander verhaal. Er is nauwelijks kennis en kunde beschikbaar. John en Johanna gaan op zoek naar de beste manier om de aarde te voeden en de planten te versterken. Dat kost ontzettend veel geld en tijd, maar het maakt ze gelukkiger.

Varkensboer Kees werkt eind jaren negentig als veearts in het zuiden van het land als daar de varkenspest uitbreekt. Samen met zijn collega’s moet hij duizenden biggen en varkens dood maken. Dat maakt diepe indruk op hem. Op zijn eigen boerderij kunnen de varkens naar hartenlust ‘wroeten en zoelen’. Samen met kippenboer Ruud uit aflevering 3 werkt Kees aan een varkensstal waarbij het natuurlijk gedrag van varkens het uitgangspunt is.

Over Onze boerderij seizoen 4
We zijn er inmiddels allemaal van doordrongen dat het leven van veel boeren drastisch lijkt te gaan veranderen. Het gevecht om ons schaarse land is in volle gang, boeren spelen een belangrijke rol in de klimaatproblemen en de consument heeft hoge verwachtingen over het eten op zijn bord. In de vierde serie van het KRO-NCRV programma Onze boerderij (vanaf zondag 31 oktober om 21.25 u op NPO 1) onderzoekt Yvon Jaspers wat dit allemaal betekent voor onze boeren. Welke keuzes maken boeren om te kunnen overleven?

Wat voor boer wil je zijn, grootschalig of klein en exclusief? Gangbaar of biologisch? En hoe ga je als boer om met consumenten die alsmaar kritischer over de schouder van de boer mee kijken? Wanneer doe je het als boer goed? De verhoudingen zijn gecompliceerd en als je als boer wilt overleven, moet je kiezen. Yvon steekt haar handen uit de mouwen bij boeren die gedwongen worden keuzes te maken.

In deze vierde serie Onze boerderij zien we de moeilijke keuzes waar de boeren voor staan én de gevolgen.

Onze boerderij zondag 21 november, 21.25 u bij KRO-NCRV op NPO 1

Meer informatie

Birgit Jansen
Algemene persvoorlichting

Programma

Onze boerderij

Presentator

Yvon Jaspers

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880