Persbericht

Onze boerderij afl. 4: Toekomstbestendige keuzes

Datum: 28 nov 2021 om 21:25

Vroeger kwamen mensen naar de boerderij van haar ouders om aardappelen groot in te kopen voor hun uitgebreide gezinnen. Tegenwoordig ziet fruitteler Djuke dat klanten naar haar boerderij komen omdat ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Djuke doet van alles om mensen naar haar bedrijf te trekken, zoals bijvoorbeeld het organiseren van plukdagen. Yvon helpt mee met de kersenpluk en ziet dat het nogal wat kost, al die mensen op je erf.   

Akkerbouwer Henk is getrouwd met fruitteler Djuke. Hij pendelt heen en weer tussen zijn eigen bedrijf in Groningen en zijn gezin in Utrecht. Een rit van ruim 200 kilometer en dat al 13 jaar. Henk houdt wel van een uitdaging en daarom schakelde hij drie jaar geleden zijn bedrijf om naar biologisch. En dat brengt weer allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee.

Boerin Steffi kennen we van Boer zoekt vrouw. Vorig jaar reisde ze met Yvon naar Denemarken om Andreas Helgstrand te bezoeken, haar grote voorbeeld op het gebied van paardentraining. Andreas was onder de indruk van de beelden van Steffi’s eigen hengst Hennessy. Inmiddels staat het paard waar ze tien jaar lang elke dag voor heeft gezorgd in deze stal in Denemarken. Hier wordt hij getraind op het hoogste niveau, zodat hij straks zoveel mogelijk geld opbrengt. Steffi heeft haar lievelingspaard al een half jaar niet gezien. Yvon neemt Steffi en haar vader mee naar Denemarken voor een bezoek aan Hennessy.

Over Onze boerderij seizoen 4:
​​​​​​We zijn er inmiddels allemaal van doordrongen dat het leven van veel boeren drastisch lijkt te gaan veranderen. Het gevecht om ons schaarse land is in volle gang, boeren spelen een belangrijke rol in de klimaatproblemen en de consument heeft hoge verwachtingen over het eten op zijn bord. In de vierde serie van het KRO-NCRV programma Onze boerderij onderzoekt Yvon Jaspers wat dit allemaal betekent voor onze boeren. Welke keuzes maken boeren om te kunnen overleven?

Wat voor boer wil je zijn, grootschalig of klein en exclusief? Gangbaar of biologisch? En hoe ga je als boer om met consumenten die alsmaar kritischer over de schouder van de boer mee kijken? Wanneer doe je het als boer goed? De verhoudingen zijn gecompliceerd en als je als boer wilt overleven, moet je kiezen. Yvon steekt haar handen uit de mouwen bij boeren die gedwongen worden keuzes te maken.

In deze vierde serie Onze boerderij zien we de moeilijke keuzes waar de boeren voor staan én de gevolgen.

Onze boerderij zondag 28 november, 21.25 u bij KRO-NCRV op NPO 1

Meer informatie

Birgit Jansen
Algemene persvoorlichting

Programma

Onze boerderij

Presentator

Yvon Jaspers

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880