Hoe kwam je op het idee voor een eigen boerderij?
Al meer dan zeventien jaar kom ik bijna dagelijks op boerenerven. We maken er al jaren programma’s voor KRO-NCRV. Waarom maken boeren de keuzes die ze maken? Hoe  is het om de verantwoordelijkheid voor dieren te dragen, om elke dag te moeten dealen met de weersomstandigheden? Dat ga je, denk ik, pas ècht begrijpen als je het zèlf doet. Al jaren fantaseer ik daarover. En nu wordt het werkelijkheid. Ik begin ‘Onze boerderij’.

Wat zijn je plannen?
Een jaar of vijf geleden kreeg ik mijn eigen jerseykoetje Suus. Zij woont bij Gijsbert, mijn buurboer. Ze leeft in zijn biologische kudde en zorgt voor de lekkerste romige melk. Ik heb Gijsbert gevraagd of ik voor een jaar een stukje van zijn land mag gebruiken. Na een paar jaar goed nadenken stemde hij enthousiast in. Maar natuurlijk kan ik dat niet alleen. De boeren die ik in al die jaren ken, gaan mij - hopelijk- helpen. De een heeft verstand van akkerbouw, de ander van kippen, en weer een ander van varkens. Ze zullen mij meehelpen met bouwen van stalletjes, adviseren over hoe we het beste de grond kunnen bewerken, welke dieren ik moet gaan houden en wat de grote valkuilen zijn. Ik vrees dat ze me ook vaak uit zullen lachen als ik weer eens iets zeer onverstandigs gedaan heb.

Wat ga je verbouwen?
We beginnen natuurlijk klein. Zie het als een proeftuin. Sommigen zullen mij een Ot & Sien-boerin vinden. Maar ho, ik ben een beginner. Wat we op Onze boerderij in ieniemienie doen, gebeurt in de echte agrarische wereld in het groot. Ik hoop alles te gaan leren over bijvoorbeeld maïs, soja, boerenkool, pompoenen, bonen en bieten. Zeker ook bloemen, kruiden en hopelijk zetten we er een kas op. En wie weet, raken mensen thuis geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Hoe groot of klein ook.

Ga je ook dieren houden?
Boer Marnix is al drie varkentjes komen brengen die nu druk bezig zijn om ons landje om te woelen zodat het in het voorjaar klaar is om te gaan zaaien. Ik heb natuurlijk al twee koeien en de oudste daarvan bevalt in januari voor de tweede keer. We gaan kippen en schapen houden en ik denk nog na over een buffel of een kameel. Haha. Schijnt een interessante nichemarkt te zijn en als boer moet je een beetje innovatief zijn toch?

Hoe weet jij wat je moet doen?
Dat weet ik dus helemaal niet. Een zeer kwalijke zaak, zoveel jaren op een boerenerf en er nog steeds de ballen verstand van hebben. Daarom is het hoog tijd dat ik zelf ga beginnen. En mijn boeren staan geamuseerd toe te kijken hoe ik sta te ploeteren en allemaal domme dingen doe. Haha. Hopelijk weet ik over een jaar veel meer. En de kijker met mij!

Ga je de boerderij ook zelf exploiteren?
Mijn boerderij is niet bedoeld om geld mee te verdienen, dat mag simpelweg niet omdat het een programma van KRO-NCRV is, dus van de publieke omroep. Het mag om die reden ook niet veel kosten. Dat maakt de uitdaging nog groter. Ik vraag mijn boeren om alle zooi die in de weg ligt op hun erf mee te sjouwen naar Onze boerderij want daar kunnen we misschien weer iets mee bouwen. En voor bloemzaad of groentestekjes kijk ik ze extra lief aan. De dieren zal ik in eerste instantie in bruikleen krijgen.

Ga je er zelf wonen?
Onze bus, waar we mee rondreden door Europa is ’Onze boerderij’. Bertie heeft ‘m al op ons landje gereden. Daar kan ik zeker een paar nachtjes in doorbrengen. Maar om nou te zeggen dat ik er ècht ga wonen, nee dat niet. Ik woon om de hoek. Maar ik zal er zeker heel veel zijn. Met en ook zonder camera.

Van wie verwacht je hulp?
Ik hoop van zoveel mogelijk boeren. Steffi en Roel hebben al meegeholpen met het knotten van de wilgen, daar hebben we palen mee gemaakt om weitjes af te zetten voor de varkens. Bertie is natuurlijk grond-expert. Marnix helpt met de varkens. Ik hoop dat Bastiaan me komt adviseren over aardappels, Jos over de pompoenen en ga zo maar door. Het mooie is dat ik net tien nieuwe vrienden erbij heb gekregen door de komende serie Boer zoekt vrouw. Dus ik heb Janine al gevraagd of zij mij op gang wil helpen met de schapen, met Hilda mag ik een dagje meelopen met de koeien en Jouke is natuurlijk expert op het gebied van jerseykoeien dus zijn inzichten zijn ook erg welkom. En nu sla ik nog heel veel boeren over waarvan ik allemaal hoop dat ik een beroep op ze mag doen komend jaar!

Is een boerderij runnen moeilijk?
“Waar ben ik aan begonnen?”, denk ik nu al af en toe. Als mijn man Pieter mijn man op zondagochtend meegesleurd wordt de blubber in omdat de varkens verzet moeten worden, vraagt hij mij ook wel eens waar dit allemaal goed voor is. Eerlijk gezegd denk ik dat ik pas over een jaar antwoord kan geven op deze vraag.

Hoe zit het met de regels? Hou je je aan de regels?
Ik kom er nu al achter dat veel van mijn plannen vanwege regelgeving niet kunnen. Zo dacht ik bijvoorbeeld onze varkentjes te gaan voeren met restafval uit het restaurant bij mij in het dorp. Maar dat schijnt dus helemaal niet te mogen. Gekookt en verwerkt eten mag niet zomaar naar de varkens. Tsja, ik ga me natuurlijk aan de regels houden, maar het is nog niet eenvoudig te weten wat die regels zijn. Ik begin op een boer te lijken, vind je niet?

Hoeveel afleveringen worden het?
We hopen 10 tot 12 afleveringen te gaan maken die vanaf najaar 2022 te zien zullen zijn. Maar sinds een tijdje ben ik, als enorme trage Truus, op instagram gegaan en daar kan je vanaf nu al een beetje volgen hoe het gaat op Onze boerderij!

Als het een succes wordt, ga je dan volledige boeren en stoppen met tv?
Nee! Als het een succes wordt, hoop ik juist nog groter te groeien naar een échte boerderij waar je meerjarenplannen uit kunt voeren en, als het aan mij ligt, elke week verslag van kunt doen en waar we mensen kunnen ontvangen. Een soort agrarische kantine met theetuin en appeltaart.

Wat zijn de plannen met Onze boerderij in Europa?
Ook die plannen zijn mooi. Onze boerderij in Europa smaakt naar meer. Voor ons als makers, maar ook voor de boeren die er enorm door geïnspireerd zijn geraakt. We gaan komend jaar een nieuwe reeks maken. Samen met Bertie en Bzv-stellen door Europa. Maar het wordt even puzzelen wanneer ik van mijn erf af kan, haha.

In februari start Boer zoekt vrouw. Tipje van de sluier?
Zoals ik al zei, ik heb er tien nieuwe vrienden bij. Opnieuw doen er weer prachtmensen mee. Ze hebben me op alle fronten verrast. Dingen gedurfd die we niet voor mogelijk hielden, dingen gedaan die we nooit konden bedenken en er lijkt bij sommigen ook echt liefde te groeien. Verheug je! Er komt heel veel moois aan!

Meer informatie

Algemene persvoorlichting

Programma

Onze boerderij

Presentator

Yvon Jaspers

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880