'Ik wil van de naam moordenaar af!'

Hein is in 2004 in hoger beroep veroordeeld voor moord op pompbediende Micelle. Op de verhoortapes is te zien hoe rechercheurs hem ‘helpen’ bij zijn verklaring. Het leidde tot een valse bekentenis, zo heeft hij bij het hoger beroep verklaard. En nu, ruim 20 jaar later, houdt hij vol: ik heb het niet gedaan.

Het spoor bijster 

Toen Hein werd opgepakt voor de moord op Micelle ervoer hij grote psychische druk tijdens zijn verhoren. Onder meer omdat hij geen besef meer had van dag en nacht. 'Ik wist niet meer of het dag of nacht was. Omdat ze constant het licht aanlieten.' Ook de radio bleef ’s nachts aan en werd er hard met sleutels tegen zijn celdeur geslagen, waardoor hij nauwelijks kon slapen.  Om hieraan te ontsnappen zegt Hein een valse verklaring te hebben afgelegd. 'Toen braken ze me. Maar ik ben echt zo’n type van -ik kan het wel maanden volhouden- maar op een gegeven moment breek je toch. Ik was gewoon het spoor bijster. Op zo’n moment weet ik ook niet meer wat ik moest zeggen. Toen heb ik ze maar gewoon gelijk gegeven. Om maar van alles af te wezen. Dat ik eindelijk rust kreeg,' vertelt Hein. 

Lees ook

'Ik heb het er liever niet over'

Het voelt voor Hein alsof er met een stempel op zijn hoofd gedrukt staat dat hij een crimineel is. Daarom praat hij eigenlijk niet over de zaak. Hein: 'Ik heb het er liever niet over. Waarom niet? Vier jaar heb je in de bajes gezeten. Overal waar je komt wordt er voor je kop gegooid: je hebt vastgezeten. Ik kan het niet ontkennen. Ik heb ook vastgezeten. Kijk ik zal niet zeggen dat ik een lieverdje was vroeger. Ik heb altijd mijn handen gebruikt, maar nooit een wapen of iets.' 

'Ik zal niet zeggen dat ik een lieverdje was vroeger'

Hein Krombos

Herziening

Hein heeft veel moeite met hoe mensen naar hem kijken, dit is één van de belangrijkste redenen voor hem voor de herziening. Hein: 'Ze maken me nog steeds voor moordenaar uit. Ik heb het niet gedaan! Ik ben er niet bij betrokken geweest. En ik wil ook een keer van de naam moordenaar af. Al 14 jaar hoor ik niet anders dan: ‘daar heb je hem ook weer, die moordenaar.’ Daarom ben ik ook het liefst alleen. Dan heb ik dat gezeik ook niet aan mijn hoofd'.

Lees ook

De pompmoord is te zien op NPO Start. Aanvullend op De pompmoord  komt er een zesdelige podcastserie uit: De verhoorkamer. Deze podcast is vanaf 25 maart beschikbaar via alle podcastapps.