'Dus jij zegt dat mijn vader een moordenaar is?'

Heel veel jeugdherinneringen aan haar vader heeft Jänis van Haut niet. Eén van de weinige dingen die ze zich nog wel goed voor de geest kan halen is het moment dat haar vader, Godfried van Haut, werd aangehouden. Ze was vijf jaar toen hij werd opgepakt voor de moord op een jonge pompbediende in het Gelderse dorp Warnsveld.

Harde stampen

Tijdens het avondeten hoort de jonge Jänis rare geluiden. 'Ik hoorde echt hele harde stampen, en op onze galerij allemaal voetstappen en herrie. Toen hoorde ik dat er heel hard geschreeuwd werd zo van ‘politie, meneer van Haut ik weet dat u er bent’, dat geschreeuw allemaal.' Er komt een arrestatieteam binnenvallen om haar vader mee te nemen. 'Ik was doodsbang natuurlijk, want er komen vreemde mannen binnen, ze nemen mijn vader mee en weg zijn ze.' Godfried verdween in de cel, en uit haar leven.

Lees ook

Pleeggezin 

Jänis groeide op in een pleeggezin. Vanuit zowel jeugdzorg als haar eigen gezin werd contact met haar vader verboden. Als Jänis naar haar vader vroeg, werd haar verteld dat hij gemeen was en bij de politie moest wonen. 'Naarmate ik ouder werd ging ik steeds meer vragen', vertelt Jänis. Wat heeft hij gedaan dat zó gemeen is dat hij daar moet zijn, vroeg ze zich telkens af.

Als Jänis naar haar vader vroeg, werd haar verteld dat hij gemeen was.

Jeugdzorg

Ze was negen toen ze te horen kreeg wat er echt gebeurd was. Jeugdzorg komt langs bij het pleeggezin van Jänis en het verhaal van de Warnsveldse pompmoord werd aan haar verteld, met haar vader als dader in de hoofdrol. 'Toen ze dat vertelde was het even stil. Ik keek die vrouw van jeugdzorg recht in haar ogen aan en zei: dus jij zegt dat mijn vader een moordenaar is?'.

Toen de vrouw dat bevestigde zakte de grond onder Jänis haar voeten vandaan. 'Ik had de wildste fantasieën over wat mijn vader gedaan kon hebben, maar een weerloze jonge vrouw vermoorden was zo erg dat het nooit in mij is opgekomen.' Jänis werd geïnstrueerd om haar mond te houden. 'Want als ik zou vertellen dat ik de dochter van een monster was, dan zouden kinderen op school geen vrienden willen zijn'.

'Als ik zou vertellen dat ik de dochter van een monster was, dan zouden kinderen op school geen vrienden willen zijn'

Jänis van Haut

Erfenis

Toen haar vader stierf kreeg ze op haar veertiende als erfenis een fotoboek en een doos met papieren. De inhoud van die doos zette haar wereld op zijn kop. 'Er zaten allemaal krantenknipsels en documenten in over de zaak. Ik ben gaan lezen en lezen en ik ben eigenlijk niet meer gestopt met lezen.' Het werd haar langzaam duidelijk dat haar vader altijd gezegd heeft dat hij niets met de moord te maken had. Hij deed er dan ook alles aan om zijn onschuld te bewijzen. Godfried verscheen in een uitzending van Netwerk (NCRV), zocht contact met advocaten en schreef zelfs een brief aan de koningin. Toen Jänis daar lucht van kreeg, kwam het besef dat haar vader al die tijd misschien wel onschuldig vast had gezeten.

Uiteindelijk kwam Jänis in contact met advocaat Paul Acda. Hij had Godfried al eerder bijgestaan en vertelde haar het verhaal van haar vaders kant. 'Ik kreeg te horen dat mijn vader het niet gedaan had en dat hij dat ging bewijzen'. Acda maakte veel indruk op haar. 'Weet je, als die man zoiets zegt en het klopt niet, dan zet hij ook zijn hele carrière op het spel'.

Lees ook

Herziening 

Jänis hoopt dat de Warnsveldse pompmoord wordt herzien. Niet alleen voor haar vader, maar ook voor de andere drie mannen die mogelijk onterecht vast hebben gezeten. Twee van de veroordeelden leven nog. 'Mijn vader kan een herziening niet meer meemaken, dat gun ik die andere mannen wel.'

De zaak van haar vader is voor Jänis nog lang niet afgesloten. 'Eigenlijk is gewoon mijn hele jeugd verwoest. Maar ik probeer er nu het beste van te maken, en denk dat ik dat best wel goed doe.' Inmiddels heeft Jänis haar opleiding tot schoonheidsspecialiste afgerond. Ondanks haar moeilijke jeugd blijft ze strijdvaardig. 'Mijn vader heeft jarenlang vastgezeten voor een moord die hij niet gepleegd heeft, en daarvoor wil ik eerherstel'.

'Mijn vader kan een herziening niet meer meemaken, dat gun ik die andere mannen wel'

Jänis van Haut

De pompmoord is te zien op NPO Start. Aanvullend op De pompmoord  komt er een zesdelige podcastserie uit: De verhoorkamer. Deze podcast is vanaf 25 maart beschikbaar via alle podcastapps.