De bloemetjes buiten zetten in eigen tuin? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn met een eigen bloemenpluktuin. In zeven stappen legt Anne Wieggers van 12 straten groen uit hoe je een mini pluktuin aanlegt. 

'Er is weinig zo leuk als je eigen bosje bloemen uit de tuin kunnen halen,' zegt Anne. En goed nieuws, want met dit stappenplan maak jij ook je eigen mini pluktuin.

rubelia
echinacea

Dit heb je nodig

  • Een teil
    Anne: 'Kies bij voorkeur een tweedehands teil. Zorg dat ie groot genoeg is, zodat alle plantjes genoeg ruimte hebben.' 
     
  • Potgrond
    'Ga het liefst voor biologische, turfvrije potgrond. Turf is namelijk eigenlijk opgegraven natuurgebied. Dat is niet alleen zonde van het mooie gebied, maar ook slecht voor het milieu; turf houdt van nature stikstof vast. Als je dat opgraaft, vliegt het zo de lucht in.'
     
  • Een gieter met water
     
  • Vijf verschillende soorten plantjes
    'In dit pluktuintje heb ik gekozen voor de Verbena bonariensis, Rudbeckia, Echinacea en Lobelia. Ik voeg ook Eucalyptus toe, omdat dat zo ontzettend lekker ruikt en ook erg leuk is voor een mooie kerstkrans. Mijn tip is om voor verschillende bloemvormen te gaan. In een boeketje van de bloemist zul je ook zien dat er altijd verschillende vormen en kleuren in zitten.'
Planten schikken
Water geven

Aan de slag!

Wil je zelf aan de slag met aanleggen van je pluktuin? Dat kan met deze zeven stappen. Zodat je de hele zomer of zelfs het hele jaar kunt plukken.

Stap 1

Check of je teil gaatjes in de bodem heeft. Zo niet, sla deze er dan in met een spijker en hamer. Zo kan overtollig water straks goed weglopen.
 

Stap 2 

Vul de teil met een laagje potgrond. Zorg dat er genoeg ruimte is voor de kluiten van de plantjes.

Potgrond
Bekijk de wortels

Stap 3

Haal de plantjes één voor één uit de potjes. Check of de wortelkluit gezond is: je moet zowel aarde als wortels zien. Ik haal de wortels altijd een beetje los. Dat ziet er heel onaardig uit, maar het is echt beter, want dan wortelt de plant beter.

Stap 4 

Als alle planten erin staan, schik ze dan nog een beetje.

Stap 5

Vul de ruimte tussen de planten goed met potgrond. Anders kunnen de planten uitdrogen. Zorg dat de teil ook tot de bovenkant gevuld is. Dan kunnen de wortels dieper de grond in.

'Al deze planten zijn geweldig voor de biodiversiteit'

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland vergroenen hun straat met elkaar en leren elkaar steeds beter kennen.

12 straten groen presentatoren

Stap 6

Met alles dat je plant, is het heel belangrijk om een flinke plens water te geven. Zo sluit de aarde goed om de wortels heen en geef je je tuintje een vliegende start.

Stap 7

Je hoeft dit mini tuintje nauwelijks te onderhouden. Deze vaste planten komen na de winter ieder jaar weer terug. In het voorjaar ruim je de oude plantenrestjes een beetje op. Je kunt er een prachtig boeketje van plukken. En het heeft een dubbele functie, want al deze planten zijn geweldig voor de biodiversiteit.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg