Staan er veel bomen in jouw straat? Grote kans dat er dan veel schaduwplekken zijn én dat er veel CO2 uit de lucht wordt gehaald. Met deze tips zorg je voor (meer) bomen bij jou in de buurt. 

Percentage bomen

In de postcodetool van 12 straten groen check je het percentage bomen binnen een straal van 500 meter van jouw huis. Hierin zijn bomen hoger dan 2,5 meter meegenomen. Hoe meer bomen, hoe hoger het percentage is, en hoe groener het gebied wordt gekleurd. Een donkergroene buurt heeft veel bomen, veel schaduw en er wordt veel CO2 uit de lucht gehaald. 

Hoe schaduwrijk is jouw buurt?

Voer je postcode in en ontdek hoe schaduwrijk jouw straat is. De bronhouder van de schaduwbomen kaart is het RIVM.

Zo zorg je voor (meer) bomen!

Je kunt niet zomaar een boom gaan planten in de openbare ruimte. Toch zijn er mogelijkheden om aan meer bomen te komen. Daarnaast is het belangrijk om bomen die er al zijn, goed te verzorgen.

  • Heb je een tuin? Kijk of er ruimte is om een boom te planten. Op een balkon kan een miniboom in een pot al veel verschil maken.
     
  • Onderhoud bomen in de tuin of op je balkon goed. Geef water, bescherm de wortels tegen beschadiging en inspecteer ze af en toe op ongedierte.
     
  • Onderzoek of er in jouw gemeente initiatieven zijn van bewoners om een buurttuin op te zetten. Wie weet is daar plek voor een mooie, grote boom. 

Is het niet mogelijk om een boom te planten maar wil je wel meer schaduw? Boswachter Tim, een van de presentatoren van 12 straten groen, geeft tips voor meer schaduw.

Bekijk ook:

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets