Een groene buurt ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, het heeft ook een positief effect op het aantal soorten dieren en planten. Wist je dat je daar best veel invloed op kunt hebben? Check onze tips!

Beeld: De Beeldredaktie/John van Hamond

Aantal bijensoorten

In de postcodetool van 12 straten groen zie je hoeveel bijensoorten er in jouw omgeving zijn. Bijen zijn een belangrijke graadmeter voor de biodiversiteit. In Nederland zijn ongeveer 350 verschillende soorten bijen. In gebieden met veel raaigras zul je weinig soorten aantreffen, omdat daar weinig diversiteit is aan bloemen en planten. In Limburg en het zuiden van Brabant is de diversiteit van bijen hoog. In sommige gebieden komen meer dan 100 verschillende soorten voor.

De kaart is opgebouwd uit waarnemingen aangevuld met variabelen waaronder landgebruik, aanwezigheid van voedsel, type natuur en weersomstandigheden. 

Hoe groen is jóuw buurt?

Voer je postcode in en kom erachter hoeveel bijensoorten er bij jou in de buurt zijn. De data in de biodiversiteit kaart is verzameld door Naturalis en het RIVM.

Dit kun je eraan doen!

Jij kunt helpen door het dieren en planten makkelijker te maken. 8 tips:

 • Tegels eruit, planten erin. Kies voor planten en bloemen die op verschillende momenten bloeien, zodat insecten altijd voedsel kunnen vinden.
   
 • Heb je geen tuin? Op je balkon kun je ook verticaal tuinieren. Ook daarmee verhoog je de biodiversiteit.
   
 • Zorg voor schuilplekjes voor insecten en andere dieren. Laat bladeren dus lekker liggen.
 • Door een vijver of een wadi aan te leggen geef je ook waterplanten en waterdiertjes een kans. Weinig ruimte? In een grote pot of zinken teil maak je gemakkelijk een mini-vijver.
   
 • Knutsel een bijenhotel en zet 'm op je balkon of hang 'm aan je muur. 
   
 • Overweeg een groen dak aan te leggen. De planten op een groen dak bieden voedsel en onderdak voor verschillende insectensoorten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit.
   
 • Maak zelf zaadbommen en werp ze op plekken waar je moeilijk bijkomt. Hoe meer bloemen, hoe meer bijen en andere insecten!
   
 • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar kies voor een natuurlijke oplossingen. 
   
 • Wist je dat je voor sommige groene maatregelen subsidie kunt krijgen? Milieu Centraal heeft alle subsidies op een rijtje gezet.

  Check de Groenesubsidiewijzer

Bekijk ook:

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets