Gutst het zweet op een hete zomerdag van je voorhoofd? In sommige gevallen kun je daar iets aan doen. Het aantal tegels of juist planten in je omgeving heeft namelijk invloed op de gevoelstemperatuur.

Check jouw straat!

Voer je postcode in en ontdek de gevoelstemperatuur op een hete zomerdag in jouw straat.

Postcodetool 12 straten groen hittestress

De gevoelstemperatuur op de hittestress kaart wordt gemeten door het KNMI, CAS Stichting Climate Adaptation Services en de Klimaateffectatlas.
 

Waarom wordt het zo heet?

In de postcodetool van 12 straten groen zie je de gemeten gevoelstemperatuur op een hete zomerdag. Als het 31 graden is kan de gevoelstemperatuur bij jou in de straat 40 graden zijn.

Zeker als je in de volle zon staat, zonder wind en er geen bomen in de buurt zijn. Dan is er sprake van extreme hittestress. Voor kwetsbare, zieke en oude mensen kan hittestress desastreuze gevolgen hebben.

Als je in de schaduw van een boom staat, en er komt een verkoelend briesje vanaf zee, dan kan het in plaats van 31 graden aanvoelen als 25 graden. 

Dit kun je eraan doen!

Met deze 5 tips draag jij bij aan een groenere - en dus koelere - omgeving:

 • Leg een klein tuintje tegen je gevel aan of vervang een stenen oprit door een groene parkeerplaats.
   
 • Kijk of je samen met buren een buurttuintje kunt opzetten. 
   
 • Overweeg een groen dak aan te leggen. Dat werkt isolerend en heeft in de zomer een verkoelende werking. 
   
 • Leg een gazon aan. Ook gras absorbeert warmte.
   
 • Creëer schaduw op je balkon door klimplanten te laten groeien tegen een balkonhek, bijvoorbeeld klimop of een druivenstruik.

Voor sommige groene maatregelen kun je subsidie krijgen. Milieu Centraal heeft ze in de Groenesubsidiewijzer voor je op een rij gezet.

Bekijk ook:

12 straten groen

Bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland vergroenen hun straat met elkaar en leren elkaar steeds beter kennen.

Elke zaterdag om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 of kijk terug via NPO Start.

Presentatie 12 straten groen