De herfst staat voor de deur. Nu de dagen korter worden en de blaadjes geel kleuren maken veel mensen hun tuin klaar voor de herfst. Maar van die nette tuin worden de dieren minder blij. Tim Hogenbosch van Beestenbrigade helpt je tuin herfstklaar te maken met deze drie tips. 

1. Maak je eigen composthoop

Met het maken van je eigen composthoop verminder je de afvalberg. En je krijgt gratis goede bodemverbeteraar voor de tuin. Let hierbij op de volgende drie factoren.

Beestenbrigade - Maak je eigen composthoop
  • Zuurstof
    Verschillende bodemorganismen zetten gft-afval om in compost. Hier hebben ze zuurstof voor nodig. Lucht je composthoop dus goed, door de berg elke twee maanden om te scheppen. In het geval van een vat met compost, moet je het zelfs elke week luchten. 
     
  • Bruin en groen
    Begin met een laag houtafval (bruin) en voeg om en om gft-afval (groen) toe en dan weer droog tuinafval (bruin). De beste verhouding is één deel groen afval en twee delen bruin afval.
     
  • Niet elk soort gft = okee
    Let op! Je kunt niet zomaar al je gft-afval op de composthoop gooien. Dierlijke producten, vette etenswaren of gekookte etensresten horen er niet in thuis. Schillen van groente, eierschalen, koffiedik en bladeren zijn juist wel goed om te gebruiken. Na 4 tot 6 maanden is je compost klaar! Waar ga jij het voor gebruiken?

2. Maak een thuis voor egels en vogels

Egels gaan in winterslaap. Die begint al in de herfst. Van een omgekeerd krat of wat oude planken maak je een fijne plek waar ze kunnen overwinteren.

Egels houden ervan om tussen droge bladeren te schuilen. Kijk ook even of de egels van de ene naar de andere tuin kunnen. Zo niet, maak dan een kleine opening in je schutting.

Tijdens koude nachten gebruiken vogels nestkastjes graag als slaapplek. De herfst is de ideale tijd om ze schoon te maken. Oude nestjes en eitjes die niet zijn uitgekomen kunnen ziektes bevatten. Je maakt ze het beste schoon met een borstel en heet water. Even laten drogen en je vogelhuisje is weer klaar voor gebruik. Het liefst hang je hem op een rustige plek met een beetje schaduw.

Vogelhuisjes

3. Berg je snoeischaar op tot de lente

Laat uitgebloeide planten lekker staan. Het ziet er misschien niet zo netjes uit, maar de vogels en insecten in je tuin scharrelen graag tussen de plantenresten. Je kunt ook vetbollen ophangen of een pindaslinger maken. Vogels zijn er dol op.

In de holle stengels van uitgebloeide planten krioelt het van de insecten. Voor eitjes, larven en cocons is het een mooi beschut plekje om te overwinteren. Hou je snoeischaar binnen, zodat deze diertjes veilig de winter kunnen doorkomen.

Heggenschaar
Ik maak mijn tuin herfstklaar
Keuzen

Meer tips over vergroenen?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

seizoenskalender herfst seizoensgroente pompoen