Het is lekker knapperig, je kunt het in één hap op en het is de perfecte manier om oud brood op te maken. Italiaanse bruschetta is een fantastische zomerhap. Maar hoe maak je 'm het best? De chefs van BinnensteBuiten laten hun lekkerste recepten zien.

Wat is bruschetta?

Het Italiaanse gerecht bruschetta is afgeleid van het Italiaanse woord bruscare, wat 'roosteren boven kool' betekent. Dit verklapt dan ook meteen hoe je het populaire voorgerecht of tussendoortje bereidt. 

In de basis snijd je stokbrood in dikke plakken, en rooster je die in de oven met wat olijfolie eroverheen gesprenkeld. Snijd ondertussen een knoflookteen doormidden. Zodra het brood uit de oven komt, ga je met de gesneden kant van de knoflook over het brood heen. Dan is-ie klaar voor beleg!

Omdat je het brood roostert, is bruschetta een goede manier om oud stokbrood op te maken. Bovendien kun je eindeloos variëren met de toppings. Vis, vlees, vega of veganistisch.

 

Hoe spreek je 'bruschetta' uit?

De uitspraak van 'bruschetta' kan nog weleens wat verwarring opleveren. Je spreekt het uit als 'broes-keh-tah', met een 'k' dus. In het Italiaans spreek je de letters 'ch' uit als een 'k'. Hierna volgt dan altijd een 'e' of een 'i', kijk maar naar de woorden 'gnocchi' en 'chianti' (Italiaanse wijn). Zo sla je geen flater wanneer je dit lekkere hapje bestelt.

Welke soort bruschetta is je lievelings?
Choices

De klassieker: tomaat en basilicum

In de zomer zijn tomaten in het seizoen. Het is dus een topingrediënt voor op je bruschetta. 

Snijd hiervoor wat tomaten kruislings in en dompel ze een halve minuut in kokend water, waarna je ze in een ijsbad doet. Pel het velletje van de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukken. Meng ze dan met olijfolie, zout, peper en gesneden basilicum or oregano en beleg er je bruschetta mee. Top ze eventueel af met wat balsamico of mozzarella.

Benieuwd naar wat spannendere combinaties? De BinnensteBuiten-chefs laten het je zien.

Bruschetta met emmentaler en pittige salsa

Chef Ramon Brugman mixt Zwitserland met Italië en gaat voor emmentaler kaas op zijn bruschetta. Dat topt hij af met een rode peper salsa voor een flinke kick.

bruschetta recepten binnenstebuiten emmentaler

Bruschetta met tomaat, olijf en ansjovis

Bruschetta is lekker als antipasto, maar werkt ook fantastisch als bijgerecht. Chef Ramon combineert een flinke pan pasta met mosselen en mediterraanse bruschetta voor een waanzinnig diner.

bruschetta recepten binnenstebuiten ansjovis tomaat

Bruschetta met terpkaas en balsamicostroop

Chef Sharon de Miranda gaat voor een echte boerenkaas op haar bruschetta: de Overijsselse terpkaas. Gecombineerd met tomaat, olijf en ui maakt het een onverwachts en bijzonder tussendoortje.

bruschetta recepten binnenstebuiten terpkaas

Ook interessant:

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

rosah van schendelen groenten verbouwen balkon