Op de Amsterdamse Dappermarkt ontmoeten de familie Bakhcha uit Een huis vol en BinnensteBuiten chef-kok Rosah van Schendelen elkaar om een heerlijke maaltijd voor het einde van de vastenmaand Ramadan te maken. Ze vieren dan Eid-al-fitr. Wat staat er op het menu? Lees gauw verder.

Het menu

Moeder Samira en dochters Nour en Tassnim vertellen chef Rosah wat er op het menu staat. Om te beginnen een wrap met zalm. 'Geen zoet, want je moet wel het evenwicht erin houden,' licht moeder Samira toe.

Tassnim maakt een monchou-hapje. Samira: 'Dat is bladerdeeg, gevuld met monchou en honing.' En tenslotte is Samira zelf verantwoordelijk voor de Marokkaanse harira: een soep met tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. 'Dat hoort bij de iftar; het is onmisbaar.'

Tafelsetting bij de familie Bakhcha

'Hoe moet ik het voor me zien, is het dan een grote tafel met allemaal kleinere hapjes?' vraagt chef Rosah van Schendelen aan de Bakhcha-familie. 'Ja. Of we doen iets groots, met kleine hapjes erbij, en soms doen we allemaal kleine hapjes,' licht dochter Tassnim Bakhcha toe. De afwisseling tussen zoet en hartig is daarbij wel zo lekker.

Dat je bij elkaar bent voor dit diner, is belangrijk. Moeder Samira: 'De essentie van Ramadan is delen, bij elkaar zijn, saamhorigheid en solidariteit.' 

familie bakhcha een huis vol binnenstebuiten rosah van schendelen

Tradities tijdens de Ramadan

De soep harira staat iedere avond op het menu tijdens de Ramadan, zo ook bij de familie Bakhcha. Iedere familie heeft z'n eigen recept, maar hoe maken zij harira? Moeder Samira: 'Met een beetje lamsvlees, kikkererwten, een mengsel van peterselie, koriander, selderij, ui en tomaat; linzen, en tuinbonen.' Voor Samira is het belangrijk dat haar dochters de soep ook kunnen bereiden. 'Het is echt een traditie.'

Een andere traditie is het samen bidden. Iedereen die tijdens de iftar bij elkaar is, bidt mee. 'Dat is het belangrijkste,' geeft Samira mee.

Wat betekent de Ramadan voor familie Bakhcha?

Wat is de Ramadan en waarom doen we het? Op een groot bord in de keuken heeft de familie Bakhcha alles opgeschreven. ‘Het is genezing voor je lichaam en ziel. Je maakt je band sterker met God, dus voor ons Allah,’ legt oudste zus Nour uit. 

Samira Bakhcha uit Een huis vol lachend in de keuken

Hoe kook je het?

Ook BinnensteBuiten chef-kok Rosah van Schendelen brengt een hapje mee naar de iftar bij de familie Bahkcha: een sinaasappelcake met filodeeg, honing en oranjebloesem. 

'Wat ook echt Marokkaans is, zijn sinaasappelen,' legt Rosah uit. Ze gebruikt hiervoor niet alleen het sap van de sinaasappel, maar ook de rasp. Weten hoe je de cake maakt? Bekijk dan het recept hieronder.

Samen aan tafel

De zon is onder. Het vasten wordt dan traditioneel verbroken door een dadel te eten en water te drinken. Daarna bidt iedereen samen. Het is tijd om te eten! Terwijl de familie Bakhcha de sinaasappelcake van Rosah proeft, gaat Rosah zelf voor de monchou-hapjes van de dochters Bakhcha. 

Benieuwd naar het fragment uit BinnensteBuiten? Je kijkt 'm hier terug.

familie bakhcha een huis vol binnenstebuiten rosah van schendelen

Op zoek naar meer heerlijke en verbindende recepten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Samira Bakhcha Een huis vol Ramadan