Chef-kok Sharon de Miranda deelt de meest uiteenlopende voedzame recepten bij BinnensteBuiten én schrijft columns voor ons. Deze keer vertelt ze over haar bijzondere reis naar het binnenland van Suriname, waar ze de gevolgen van het veranderende klimaat zag. Wat heeft dit met haar gedaan en hoe kijkt ze naar de feestdagen? 

Duurzame voedselketen in Suriname? 

De titel ‘met een lach en een traan’ is nogal een statement. Maar ik ga het uitleggen. Naast de leukste baan bij BinnensteBuiten werk ik fulltime voor de provincie Flevoland en houd ik me bezig met onder andere de korte keten, lokaal eten en de eiwittransitie. Ook heb ik tijdens de Floriade (wereldtuin Expo 2022) een innovatierestaurant opgestart. Hier ging het ook over deze thema’s.  

Tijdens deze Expo ondertekenden de Ambassadeur van de Republiek Suriname Rajendre Khargi en Commissaris van de Koning Leen Verbeek een intentieverklaring om samen te werken aan de verdere ontwikkeling van een duurzame voedselketen in Suriname. Ik ben een van de gelukkigen om te onderzoeken waar er raakvlakken liggen voor een mooie samenwerking.  

Uren lopen door de droogte 

Ik ben net terug uit het mooie Suriname, mijn vaderland. Het land waar ik veel recepten van heb geleerd en vanuit huis uit heb meegekregen: roti, Surinaamse pastei, Javaanse kip met bami… En zo kan ik er nog meer opnoemen.  

Dit zijn recepten die ik kan dromen. Vandaar dat ik mijn zoektocht voor nieuwe recepten en producten niet vanuit de stad Paramaribo wilde halen, maar uit het binnenland van Suriname. En ik ben er geweest met al mijn angsten: spinnen, slangen, kikkers, apen.... Het maakt niet uit, hier kan ik wat leren!  

'Ik maakte me druk over beestjes, terwijl mensen in het binnenland van Suriname door de extreme droogte geen eten hebben’

Los van mijn eigen angsten werd ik geconfronteerd met de droogte in Suriname. Zo nat dat het in Nederland is, regent het al tijden niet in Suriname. Hierdoor staan rivieren droog en zijn sommige plekken onbereikbaar geworden. Zit ik me druk te maken over beestjes, terwijl er mensen in het binnenland door de extreme droogte geen eten hebben. 

Een heel bijzonder ingrediënt 

De trip naar het binnenland was ook bijna geannuleerd, omdat ons slaapverblijf niet bereikbaar zou zijn. Toch het proberen waard. Na een paar uur in de auto, varen over de rivier en stukken lopen door de droogte kwamen we aan bij de Marrons om te zien en te leren over hun traditionele keuken in Suriname.  

Ik heb mijn ogen uitgekeken. Ze hebben het niet breed, maar ze delen graag hun eten, kennis en thuis met ons. De manier waarop zij olie maken, noten drogen, en cassave bereiden op allerlei verschillende manieren is meer dan fascinerend!  

Twee dingen vielen heel erg op: als eerste hun liefde voor eten. Het is echt en puur, met hun handen strelen ze het cassavebrood op de hete plaat en met hun vingers maken ze er versieringen in.   

‘Zelfs in het binnenland van Suriname zijn bouillonblokjes enorm geliefd’

Ten tweede: bouillonblokjes! Hahaha, ja deze zag ik niet aankomen. Zelfs in het binnenland van Suriname zijn deze makkelijke blokjes enorm geliefd. Die hebben ze meegenomen vanuit de stad. Best zonde, want het is volgens mij echt niet nodig. De manier waarop zij koken met de natuur is onbeschrijfelijk, en misschien moet ik er mij er ook niet aan wagen.   

Denk aan een ander 

Terug in Nederland neem ik een lekker warme douche en begint het dagelijkse ritme weer... De feestdagen gekte! Wat gaan wij eten, wat eet jij? De keuze is reuze, terwijl daar aan de andere kant van de wereld er bijna geen eten of water is.  

En niet alleen aan de andere kant van de wereld hebben mensen honger, ook in Nederland gebeurt het. Wees je bewust met de keuzes die je maakt, ook tijdens de feestdagen. Deze kunnen namelijk invloed hebben op het klimaat.  

‘Maak een extra bordje klaar voor iemand die het niet kan betalen, fysiek niet in staat is of eenzaam is’

Niet iedereen kan kiezen wat hij/zij wil eten. Denk aan een ander of maak een extra bordje klaar voor iemand die het niet kan betalen, fysiek niet in staat is of eenzaam is. Sta even stil bij een ander, waar dan ook op de wereld.   

Wil je graag wat extra koken? Bij deze een paar recepten die goed zijn voor meerdere personen. :) 

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Restaurant van de toekomst donnie sosha