Chef-kok Sharon de Miranda deelt de meest uiteenlopende voedzame recepten bij BinnensteBuiten én schrijft columns voor ons. De feestdagen zijn in het zicht, dus deelt Sharon haar tien tips om optimaal van al het lekkers te genieten, zonder stress of een te volle buik.

De feestdagen zijn in aantocht

Het is weer zover: de feestdagen komen eraan! Ik heb er ontzettend veel zin in. Vooral in het eten, om eerlijk te zijn. Het is de tijd van het jaar waarbij eten echt in het middelpunt staat bij mij (eigenlijk hetzelfde als altijd). Wat gaan wij eten, waar gaan wij eten... En voor mij geldt ook zeker: Hoeveel zou ik eten? Haha.  

‘Dit is de tijd van het jaar waarbij eten echt in het middelpunt staat bij mij’

Ik vind het moeilijk om een grens te hebben met eten, al helemaal als het te lekker is! Iedereen is anders gebouwd, en de één heeft net iets meer aanleg om aan te komen dan de andere. Sterker nog: ik kijk naar eten en ik kom al aan. Dit geeft helemaal niets, als je maar gezond en gelukkig bent. Maar ik heb een paar tips die werken om te kunnen genieten van al dat lekkers met de feestdagen.

10 tips voor koken en eten tijdens de feestdagen

Bij deze mijn tips op een rij: 

  1. Plan alles in. 

  2. Maak een boodschappenlijstje. Zet hierop niet alleen het aantal producten die je nodig hebt, ook de hoeveelheden. 

  3. Doe je boodschappen nadat je al gegeten hebt. Met een volle buik kun je de overige verleidingen weerstaan. 

  4. Ga los op de gezondere hapjes, zoals wortels, komkommer en paprika met hummus en baba ganoush. 

  5. Drink voor - en bij - ieder glas wijn of drank een glas water

  6. Eet en drink alleen wat je echt wilt.  En geniet er helemaal van… oftewel: rustig eten.😉 Het loopt vast niet weg. 

  7. Maak een feestje van de voorbereidingen

  8. Ruim tussendoor op en neem gerust een break onder het genot van wat lekkers. 

  9. Ik geniet van een heerlijke wandeling na het eten lekker met het gezin. Even een halfuurtje tot een uurtje wandelen!  

  10. And last but not least... Maak het jezelf vooral niet te moeilijk! Ook ik houd van gourmetten. 😊  

Inspiratie voor een kerstdiner

Wat voor mij koken met de feestdagen bijzonder maakt, is om te beginnen met een lekkere amuse. Bij deze 6 amuses ter inspiratie. En nog een tip: als je de week voor Kerst naar BinnensteBuiten kijkt, dan krijg je inspiratie voor een heel kerstdiner! 

De kerstamuses van Sharon

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het BinnensteBuiten kerstdiner. Sharon maakt onder andere een slasoepje met garnalen, peer en gorgonzola gerold in ham en gevulde champignons.

sharon de miranda column feestdagen amuses

Nog meer kerstinspiratie

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta