Heerlijk, zo'n kaasfondue! Maar wat als de fondue te dik is of je de pan niet meer schoon krijgt? Oei. Met deze tips fondue je zonder problemen. Bovendien delen de chefs van BinnensteBuiten hun lekkerste recepten voor kaasfondue! Lees je mee?

Waar komt kaasfondue vandaan?

Kaasfondue is inmiddels helemaal ingeburgerd in Nederlandse huishoudens, maar voor de jaren 60 was dit een strikt Zwitserse traditie. Daarna waaide de trend over naar Nederland, en werden er steeds meer Nederlandse kazen in de fondue gebruikt. Van de Zwitserse Gruyère en Emmentaler naar de Nederlandse Gouda en boerenkaas. 

Niet alleen was het een goede manier om oud brood op te maken, ook was het gezellig. En relatief nieuwe producten werden erdoor meer gegeten: waar in die tijd nog 43 procent van de Nederlanders nog nooit champignons op hadden, wonnen ze aan populariteit doordat ze in de kaasfondue werden gedipt. 

In de jaren 60 waaide de kaasfondue-trend over van Zwitserland naar Nederland

Inmiddels zijn de bijgerechten voor kaasfondue oneindig: broccoli, bloemkool, augurken, charcuterie. Waar de Zwitserse kaasfondue met wijn wordt gemaakt, gebeurt dit in Nederland nu soms ook met bier of andere soorten alcohol. Genoeg om uit te kiezen, dus!

Schift de kaas?

Zorg ervoor dat je kaas op kamertemperatuur is voordat je 'm in de pan doet. Doe je dit niet, dan is het temperatuurverschil tussen de warme wijn en de koude kaas te groot en gaat die schiften. Zonde! Mocht het al te laat zijn, geen probleem. Meng dan wat maïzena met water en voeg het papje toe aan de kaasfondue. Dit zorgt voor een gebonden geheel.

Houd jij van kaasfondue?
Keuzen

Kaasfondue te dik?

Oh jee, het laatste wat je wilt is een dikke kaasbal in plaats van zachte gesmolten kaas. Dit voorkom je door het vuur laag te zetten op het moment dat je wijn in de pan opwarmt en stukje bij beetje de kaas toevoegt. Je wilt namelijk niet dat het alcohol in de wijn verdampt: dan smelt de kaas niet meer, maar verandert het in een kaasbal door de te hoge temperatuur.

En wat doe je als je kaasfondue al te dik is? Heel simpel: een klein beetje citroensap toevoegen. Het citroenzuur zorgt ervoor dat je fondue weer vloeibaar wordt. Het kan ook helpen om een beetje wijn toe te voegen.

 

Je kaasfondue aangekoekt?

Heb je zo'n lekker maaltje gehad, dan wil je liever niet lang bezig zijn om een aangekoekte kaaspan schoon te maken. Je voorkomt dit door een speciale kaasfonduepan te gebruiken: de caquelon. Je kunt ook een gietijzeren pan gebruiken als je geen caquelon hebt. Deze worden gelijkmatig warm en blijven dat ook, waardoor je kaas niet aankoekt. 

Is de kaas toch al aangekoekt in je pan? Geen probleem. Gooi dan ijskoud water (ja, echt) in de pan en laat het zo'n tien minuten staan. De kaas stolt door het koude water, waardoor je na tien minuten de aangekoekte bodem zó wegveegt met een stuk keukenpapier.

Verrassende kaasfondue recepten

Zin in een fondue met een twist? De BinnensteBuiten chefs zorgen voor een heerlijk maal met verrassende ingrediënten.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta