Check de schappen van je supermarkt en je spot een variant op tikka masala in bijna iedere gang. Van verspakket tot kruidenmix, en saus tot diepvriesgerecht: het Indiase fenomeen is overal te vinden. Maar wat is tikka masala dan eigenlijk?

Wat betekent het?

De woorden 'tikka masala' prijzen samen op vele producten in de Nederlandse super. Maar wat betekenen ze eigenlijk? De termen komen uit het Punjabi: 'tikka' betekent 'gesneden stukjes vlees' en 'masala' betekent 'mix'. Hierdoor voel je 'm misschien wel aankomen: meestal staat er nog een woord voor. 

In Groot-Brittannië is chicken tikka masala één van de populairste gerechten op het menu. Stukjes kip worden eerst gemarineerd in kruiden en yoghurt en vervolgens in een tandoor (een klei-oven) gebakken. Daarna gaat de kip in een subtiel gekruide tomaten-roomsaus: de masala. 

De herkomst van tikka masala

Over de herkomst van kip tikka masala is geen éénduidige uitleg te geven. Volgens de Brittannica Encyclopedie geloven sommigen dat een chef uit Bangladesh het gerecht heeft uitgevonden in Glasgow, Schotland in de jaren 1970. 

Deze chef, genaamd Ali Ahmed Aslam, serveerde een kipgerecht waarover een gast klaagde dat het te droog was. Vervolgens dook Aslam de keuken in om er een romige saus bij te maken, wat de geboorte van de kip tikka masala zou zijn.

Een ander verhaal is dat het gerecht is voortgekomen uit butter chicken: een populair Noord-Indiaas gerecht. Ook zijn er mensen die claimen dat kip tikka masala al in de jaren 1940 in India op het menu stond

Wat ook de herkomst van het gerecht mag zijn, zullen we misschien nooit weten. Maar hoe heeft het gerecht zijn weg gevonden naar de Nederlandse sauspotten en kruidenmixen?

 

Gemak in de keuken

De Volkskrant deed onlangs onderzoek naar de meest gegeten gerechten van hun lezers, en wat bleek? De curry is bezig aan een opmars. Het gerecht staat in de top tien van meest genoemde maaltijden: 'Een favoriete curry, zoals de chicken tikka masala in het Verenigd Koninkrijk, heeft Nederland niet.' 

Toch blijkt hieruit dat Nederlanders steeds bekender worden met het gerecht, en het thuis ook serveren. Van vraag komt aanbod, en dus staat de supermarkt vol met tikka masala kruidenmix, kruidenpasta en roerbaksaus. Maar hoeveel lijkt dat dan nog op het origineel?

Kruidenmix met maar 11 procent kruiden: wat zit er dan in?

Kijk achterop de verpakking van een tikka masala-kruidenmix en je ziet naast een aantal specerijen ook opmerkelijke ingrediënten zoals rijstebloem en natuurlijk aroma staan. Waarom zit dat in een kruidenmix? Keuringsdienst van waarde doet onderzoek.

Keuringsdienst van Waarde - Keuringsdienst van Waarde - Kruidenmix met maar 11% kruiden. Wat zit er dan in?

Anders dan het origineel

Koop je een tikka masala-product in de supermarkt? Dan kun je moeilijk ontdekken hoeveel het nog te maken heeft met het origineel. Volgens het originele recept bereid je kip apart met specerijen voordat je het in de saus doet. Alles bij elkaar vormt dan het gerecht kip tikka masala. Op zichzelf staand is tikka masala dus eigenlijk nog niets.

Wil je jouw curry zonder kip maken? Dan bieden de supermarktproducten wel opties. Denk maar aan tofu, paneer (Indiase kaas), aardappel of vis als vervanger. Maar of je het dan nog tikka masala (gesneden stukjes vlees in saus) kan noemen, is maar de vraag.

 

Zelf koken

Heb je zin gekregen om zelf kip tikka masala te maken? BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman laat je zien hoe hij zijn variant maakt.

De lekkerste maaltijden zonder pakjes en zakjes?

Download dan de kruidengids met de 12 populairste kruidenmixen

Morgen kan groener - 13x de populairste kruidenmixen - download ze hier!