Asperges zijn een echte lentegroente. Van april tot en met eind juni liggen de witte, groene en paarse varianten uit de koude grond in de schappen. Maar kun je ze ook rauw eten?

Is de asperge gezond?

De asperge bestaat voor 90 procent uit water. Daardoor bevat-ie weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. In de asperge vind je vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. En eet je een groene of paarse variant? Dan zit er zelfs nog meer vitamine C en caroteen in. Een gezonde groente dus.

Asperge rauw?

Is het mogelijk om de asperge rauw te eten? Jazeker, dat kan. Vooral de groene en paarse variant zijn geschikt voor rauwe bereiding, mits je ze met een dunschiller in linten schaaft. Het kan namelijk wel vrij lastig zijn om door een dikke asperge heen te bijten.

Witte asperges: invriezen of niet?

Andere bereidingswijzen voor asperges

De klassieke bereiding van de witte asperges is de gekookte variant met een hollandaisesaus, eitje en ham of zalm erbij. Maar denk ook eens aan de volgende bereidingswijzen (geschikt voor iedere soort):

  • Op de barbecue: De asperge is een fantastische sidekick tijdens een zonnige grillsessie. De rokerige smaak komt bij de asperge goed tot z'n recht. Bovendien is-ie zó klaar. Serveer met citroen en geniet!
  • Gebakken: Zin in een wokgerecht of een pasta? De asperge hoef je niet te koken voordat je 'm verder gebruikt. Als je dikke asperges hebt, snijd ze dan door de helft. 
  • In een quiche: De lengte van de asperge leent zich enorm voor een quiche. Maak je hartige taart in een rechthoekige vorm als je de asperges in hun oorspronkelijke staat wilt gebruiken.
asperge rauw eten quiche
asperge rauw eten quiche

Kun je asperges invriezen?

Heb je een halve kilo asperges gekocht, en ga je ze niet allemaal binnen een paar dagen opeten? Dan zou het hartstikke handig zijn als je ze kunt invriezen. Maar is dat wel mogelijk?

Ook interessant:

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda binnenstebuiten