Asperges zijn een echte lentegroente. Van april tot en met eind juni liggen de witte, groene en paarse varianten uit de koude grond in de schappen. Maar kun je ze ook rauw eten?
Is de asperge gezond?
De asperge bestaat voor 90 procent uit water. Daardoor bevat-ie weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. In de asperge vind je vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. En eet je een groene of paarse variant? Dan zit er zelfs nog meer vitamine C en caroteen in. Een gezonde groente dus.
Andere bereidingswijzen voor asperges
De klassieke bereiding van de witte asperges is de gekookte variant met een hollandaisesaus, eitje en ham of zalm erbij. Maar denk ook eens aan de volgende bereidingswijzen (geschikt voor iedere soort):
- Op de barbecue: De asperge is een fantastische sidekick tijdens een zonnige grillsessie. De rokerige smaak komt bij de asperge goed tot z'n recht. Bovendien is-ie zó klaar. Serveer met citroen en geniet!
- Gebakken: Zin in een wokgerecht of een pasta? De asperge hoef je niet te koken voordat je 'm verder gebruikt. Als je dikke asperges hebt, snijd ze dan door de helft.
- In een quiche: De lengte van de asperge leent zich enorm voor een quiche. Maak je hartige taart in een rechthoekige vorm als je de asperges in hun oorspronkelijke staat wilt gebruiken.