Wat kook je als het warm is? Het liefst eet je iets snels, verkoelends en niet te zwaar. Groene bonen zoals sperziebonen, peultjes en sugar snaps zijn in de zomer in het seizoen. Maar kun je deze peulvruchten wel rauw eten?
Een giftig stofje
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten! Gelukkig wordt lectine afgebroken door de peulvrucht te verhitten.
Als je dus je boontjes kort blancheert in warm water, en ze daarna koud afspoelt, lenen ze zich prima in een koud gerecht. Zo heb je geen last van lectine, maar geniet je wel van een verkoelende groente. Win-win.
Peulvruchten als vleesvervanger
Peulvruchten zijn met recht echte krachtpatsers in je maaltijd. Ze leveren veel eiwitten en afhankelijk van de soort ook nog eens vitamine B1 en ijzer. En soorten, die zijn er een hoop. Lees er meer over.