Bakken, strooien en marineren: kruiden en specerijen zijn van alle markten thuis. Sommige potjes gebruik je vaak, andere verdwijnen al snel achter in het kastje. Maar hoelang kun je kruiden bewaren en gaan ze ook over de datum? BinnensteBuiten neemt een duik in de kruidenla.
Wat is de houdbaarheid van kruiden en specerijen?
Kruiden en specerijen voegen een rijke smaak, kleur en diepgang toe aan gerechten. Maar hoelang kun je ze bewaren?
Gedroogde kruiden - zoals oregano, tijm en basilicum - kunnen over datum gaan. Op deze potjes staat dan ook een uiterste houdbaarheidsdatum. Voor geopende kruiden geldt over het algemeen dat ze ongeveer zes maanden goed blijven in een keukenkastje.
Specerijen zijn langer houdbaar. Ongemalen specerijen zoals foelieblad of nootmuskaat zijn gemakkelijk drie jaar te bewaren. Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
Proef, ruik en kijk
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ziek word je er niet snel van. Proef, ruik en kijk om te beoordelen of de kruiden en specerijen nog voldoende smaakvol zijn.
Voor zout geldt zelfs dat het in principe onbeperkt houdbaar is. Alleen als het in aanraking komt met water en gaat klonteren, is het niet meer goed.
Hoe houd je kruiden zo lang mogelijk goed?
Als je kruiden en specerijen niet op de juiste manier bewaart, gaat dat altijd ten koste van de smaak.
Zo bewaar je ze het beste: op een koele en donkere plek, uit de buurt van direct zonlicht. Licht en warmte veroorzaken namelijk verkleuring. Zorg ook voor een goed afgesloten potje om de geur te behouden. Bewaar de kruiden ook op een droge plek om schimmelvorming te voorkomen.
Wanneer moet je kruiden weggooien?
Wil je weten of je kruiden echt niet meer smaakvol zijn? Leg ze op je hand en wrijf even. Ruik eraan: is de geur minimaal? Dan kun je ze beter weggooien. Als je nog wel wat ruikt, kun je de kruiden weer tot leven wekken door ze kort te verwarmen in een pan. Let wel op dat ze niet verbranden.
Kortom, voor kruiden en specerijen geldt dus vaak een houdbaarheidsperiode van zes maanden tot drie jaar. Bewaar ze droog, in het donker en in een goed afgesloten pot. En na die houdbaarheidsperiode? Ruik, proef en kijk om te bepalen of ze nog smaakvol zijn.