Advocaat is niet voor niets een klassiek drankje: het is lekker als toetje, tussendoortje of in de taart. Maar waar is dit romige drankje van gemaakt? En op welke manier bak je zelf met advocaat? De BinnensteBuiten-chefs laten het je zien!

Waarom heet advocaat zo?

Advocaat maak je met brandewijn (sterkedrank gestookt uit wijn), suiker, eidooiers en vanille. Uit deze ingrediëntenlijst leid je niet af waarom dit alcoholische drankje zo heet. Waarom draagt deze gele versnapering dezelfde titel als een pleiter in de rechtszaal?

Meerdere verhalen doen de rondte over de herkomst van advocaat. Ten eerste is er de theorie dat vroeger in Indonesië en op de Antillen een populair drankje bestond uit alcohol en avocado. Door de kolonisatie van deze landen vond het drankje de weg naar Europa, waar geen avocado's voorkwamen. Hier werd de avocado ingeruild voor eidooiers, maar bleef de naam herinneren aan het oorspronkelijke ingrediënt.

Volgens een ander verhaal zouden advocaten het drankje vroeger drinken na hun slotpleidooi. Wat de herkomst ook is, het drankje heeft door de jaren heen niet aan populariteit ingeleverd. 

Hoe vaak drink je advocaat?
Choices

Echt geel of nepgeel?

Advocaat spot je al vanaf een afstand in het supermarktschap door de kenmerkende gele kleur. Alleen speelt de producent hierbij vals: huisgemaakte advocaat is namelijk lang niet zo geel. Eidooiers worden lichtgeel nadat ze zijn opgeklopt, en verliezen na verloop van tijd hun kleur. Bovendien geeft vanille geen felgele kleur, maar donkerbruine spikkels. Advocaat is dus vooral geel door kleurstoffen.

Meer over gele goedjes

Zelf bakken met advocaat

Ben je benieuwd hoe je advocaat verwerkt in een waanzinnig toetje? Chefs Ramon Brugman en Rosah van Schendelen uit BinnensteBuiten leggen uit hoe je zelf advocaat maakt. Zo maak je zelf ook een heerlijk dessert die zó uit de bakker lijkt te zijn gekomen.

Sneeuwster met zelfgemaakte advocaat

De sneeuwster is een klassieke taart die BinnensteBuiten-chef Ramon Brugman al leerde maken toen hij op de banketbakkersschool zat. In deze variant maakt hij 'm met huisgemaakte advocaat.

recepten met advocaat binnenstebuiten sneeuwster

Bananensoezen met advocaat

Geel met geel is dubbel pret. De bananensoes is een rasechte oldie, maar dat maakt 'm niet minder lekker! Voor de volwassenen krijgt-ie een extra laag diepte door de advocaat.

recepten met advocaat binnenstebuiten bananensoezen

Advocaat van gin met panna cotta en kletskop

Ben je fan van gin? Ook daarmee maak je smaakvolle advocaat. Chef Rosah van Schendelen combineert de advocaat met verse panna cotta, vanille-ijs en een zelfgemaakte kletskop met pijnboompitten.

recepten met advocaat binnenstebuiten gin

Victoriasoezen met amandelen, frambozenjam en room met advocaat

Victoriasoezen zijn statig, zoet en een waar spektakelstuk. Chef Ramon Brugman maakt ze van begin tot eind zelf. Hij geeft een speciale touch aan de Zwitserse room met een tikkie advocaat. Benieuwd hoe?

recepten met advocaat binnenstebuiten victoriasoezen

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

eenpansgerechten eenpansrecepten camping koken ramon brugman