Oesters: een luxe delicatesse met een positief effect op je libido, zo zegt men. Maar hebben deze ziltige weekdieren écht lustopwekkende eigenschappen? Of zit dat tussen onze (rode) oren?

Zin(k)

Oesters zijn rijk aan zink, een mineraal dat nodig is voor de aanmaak van testosteron. Testosteron heeft weer invloed op je libido. Volgens het Voedingscentrum zijn er echter geen producten waarvan bewezen is dat ze lust opwekken.

De European Food Safety Authority (EFSA) beoordeelt de literatuur hierover. En er is nog geen enkel product dat de claim mag dragen lustopwekkend te zijn.

Placebo-effect?

Soms werd er wel een verband gevonden tussen een product en lustopwekkende eigenschappen. Maar dan is de vraag hoe er precies is gemeten.

Het begrip 'lust' is namelijk subjectief. Deelnemers ervaren mogelijk al meer lust, doordat ze dénken een werkzame stof binnen te krijgen. 

Recepten met oesters

Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat oesters een direct effect hebben op je libido. Maar vind je ze lekker? Blijf ze dan vooral eten. Onze BinnensteBuiten chef-koks laten zien hoe ze op verschillende manieren oesters bereiden. 

En, zegt het Voedingscentrum, een sociale aangelegenheid zoals samen eten en drinken, kan maar zo bijdragen aan een lustopwekkende sfeer. Liefde gaat immers door de maag.

Een schaal met oesters

Recept van BinnensteBuiten chef-kok Leon Mazairac

Gouden oesters met ponzu vinaigrette

Ben benieuwd!
Oesters met dressing

Recept van BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman

Oesters met Oosterse en zure dressing

Ik wil het recept
Een bord met een rond gerechtje

Recept van BinnensteBuiten chef-kok Leon Mazairac

Oesters met aardappelen en whisky

Ben benieuwd!

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van Waarde - Dezelfde noten voor één of drie euro: waar komen deze prijsverschillen vandaan?