Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft iedere maand een column voor ons. Deze keer deelt ze alles over haar vakantie in Nederland, en wat ze graag kookt als ze de tijd heeft. 

Ik had zoals velen zo erg uitgekeken naar onze vakantie in eigen land. Lekker niks doen! Maar deze vakantie, toen ik met mijn gezin in de buurt van Biddinghuizen was, kwam ik erachter dat ik juist heel erg veel wilde koken. Sterker nog, dit was mijn dagelijkse missie: iets heerlijks koken, soms iets nieuws koken, en lekker creatief bezig zijn. De voordelen van vakantie in eigen land is dat je niet hoeft te acclimatiseren, haha! En iedere provincie heeft zo zijn eigen charmes. Of je nou in de zomer, herfst, winter of lente gaat. 

Hoe ziet mijn dag eruit? In de ochtend kleed ik me na het ontbijt aan en bezoek ik een dorpje waar ik nog niet geweest ben. Daar ga ik naar de bakker, groenteboer, slager of visboer… en dan vooral het onbekende kopen. Vaak ontstaan er leuke gesprekken met de verkoper en raak ik geïnspireerd voor het eten voor de dag. Verse melk tappen bij de boer is ook leuk zoveel lekkerder en nog goedkoper ook!  

Eenmaal terug in ons verblijf begin ik het met het avondeten. Muziek aan, lekker wat snijden, en vervolgens koken: draadjesvlees, roti, saotosoep, quiche of lasagne. Het zijn allemaal recepten die lang op moeten staan of de tijd nodig hebben in de voorbereiding. Tijdens het koken zit ik buiten te genieten van het weer en mijn gezin. Heel relaxed zo’n vakantie!  

sharon de miranda vakantie in eigen land
sharon de miranda vakantie in eigen land

De kleinste dorpjes hebben nog zoveel ambachtelijke producten en de trots ervan proef je terug. Ik leer nog meer over Nederland, fiets ontzettend veel en begrijp ook echt waarom mensen op vakantie naar Nederland komen.  

Ook heb ik samen met de kinderen een dag zuurdesembrood gebakken. Dat is echt een aanrader: zo leren ze spelenderwijs wat in hun vrije tijd. 

Heb je zin gekregen om lekker uitgebreid te koken? Bij deze een paar leuke recepten waar je echt even de tijd voor mag nemen.  

Meer heerlijke recepten in je inbox?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Restaurant van de toekomst donnie sosha