In de eerste aflevering van Restaurant van de toekomst zie je hoe food-influencer Amijé Roos van der Laan futureproof nasi proeft. Maar hoe geeft ze er haar eigen draai aan? Foodie Amijé Roos van der Laan vertelt je haar toekomstgerichte recept voor nasi goreng. 

Waarom futureproof?

Seizoensgroenten gebruiken in een recept is goed voor de wereld en goed voor je portemonnee. Daarnaast is voor de productie van bulgur (een tarweproduct) minder water nodig dan voor rijst. Dat maakt het met de toevoeging van vegan ei en seizoensgroenten lekker futureproof. 

futureproof nasi goreng recept
futurerproof recept nasi goreng amije roos van der laan

Ingrediënten

  • 1 spitskool   
  • 200 gr doperwten (vers of uit de vriezer) 
  • 1 ui   
  • 2 teentjes knoflook   
  • 1 wortel   
  • 1 bos bosui  
  • 1 komkommer   
  • 1 paprika 
  • 2 cm gember   
  • 1 laurierblad   
  • Sambal   
  • Sojasaus  
  • Ketjap   
  • Witte peper   
  • 100 ml azijnzuur 
  • 3 korrels piment   
  • 300 gr voorgekookte bulgur    
  • 1 pak vegan ei op basis van lupine 
  • 1 zak kroepoek  

Standaard in huis

  • Zout 
  • 200 ml water 
  • 2 el suiker  
  • Zonnebloemolie 

Voorbereiding

Kook de bulgur iets korter dan op de verpakking staat aangegeven. De bulgur gaat later door het gerecht, dus het wordt opnieuw verwarmd. Zorg dat je de bulgur een dag van tevoren al gemaakt hebt, zodat er weinig vocht in zit wanneer je dit aan de pan toevoegt.

Bereiding zure groenten

  1. Doe 200 ml water, 100 ml azijn, 2 el suiker en 3 korrels piment in een bakje. 
  2. Snijd de komkommer in schijfjes en de paprika in reepjes en doe de groenten in het bakje. 
  3. Laat het zuur minimaal een half uur staan om in de groenten te trekken. 

Tip: Doe de groenten in zuur in een afsluitbare bak en bewaar ze in de koelkast. Zo blijven ze lang goed en kun je ze bij een volgend gerecht weer gebruiken. 

De zure groenten bij de nasi goreng van Amijé Roos van der Laan
De nasi goreng van Amijé Roos van der Laan

Bereiding nasi goreng

1. Pers 2 teentjes knoflook of snijd fijn en snijd 1 ui in blokjes. 
2. Fruit de ui en knoflook aan in een laag neutrale olie in de pan. Snijd ondertussen de wortel in kleine blokjes. Voeg deze ook toe aan de pan. 

Tip: Start met de hardste groenten, zodat die de tijd hebben om zacht te worden. 

3. Snijd de spitskool in reepjes en voeg toe aan de pan. 

4. Voeg sambal, ketjap en sojasaus toe naar smaak. 

5. Voeg 1 laurierblad en de geraspte gember toe aan de pan en roer goed door. 

6. Doe een schaaltje diepvriesdoperwten in de pan. Deze hoef je niet van tevoren te ontdooien. 

Diepvriesgroente gaat langer mee en is net zo voedzaam als verse groente

7. Haal de laurierblaadjes uit de pan. 

8. Schenk het vegan ei op basis van lupine in de pan, laat het stollen en schep het vegan ei door de groenten. 

9. Voeg de bulgur en 1 gesneden bosui toe aan de pan en meng alles tot een geheel. 

10. Tijd om op te dienen: schep de nasi goreng in een kommetje en druk aan. Zet de kom op de kop op het bord voor een mooie bol nasi goreng. 

11. Serveer met zuur en kroepoek. 

12. Eet smakelijk! 

Kijk Restaurant van de toekomst

In Restaurant van de toekomst gaan presentatoren Sosha Duysker en Anna Gimbrère samen met chef-koks Marleen Brouwer en Dennis Huwaë de strijd aan om met futureproof ingrediënten de populairste gerechten van Nederland te bereiden. Aflevering 1: Zit er in de toekomst kweekvlees in onze nasi?

restaurant van de toekomst anna gimbrère marleen brouwer

Meer inspirerende recepten voor thuis?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

sosha duysker en dennis huwaë voor restaurant van de toekomst