In Restaurant van de toekomst zet Michelinster-chef Dennis Huwaë (38) samen met presentator Sosha Duysker de beste futureproof gerechten op tafel. Maar hoe is de Amsterdammer in het chefsleven gerold? En heeft Huwaë's deelname zijn kijk op de toekomst veranderd?
Ha, Dennis! Wat is jouw leukste eetherinnering van vroeger?
Dennis Huwaë: ‘Ik was van mijn geboorte tot mijn elfde regelmatig ziek en dan mocht ik niet eten. Dan keek ik altijd hoe andere mensen lekker aan het eten waren. Ik kom uit een Molukse familie, dus eten was ongeveer vijftig procent van de dag.
Doordat ik zoveel niet mocht eten, was ik daarna heel benieuwd hoe alles proefde. Aardbeien bijvoorbeeld, en snoepjes. Daar is die nieuwsgierigheid begonnen.’
'Ik ben mijn carrière begonnen in de McDonald's'
Is daar jouw liefde voor het chefsvak ontstaan?
‘Nou, mijn vader werkte in een hotel. Ik vond het heel leuk om in de keuken mee te kijken, en daar is het een beetje begonnen.’ Lachend: ‘Vervolgens begon ik met school in de McDonald’s en in een broodjeszaak. Daarna ben ik m’n weg gaan vervolgen in allemaal kleine restaurantjes in België en Amsterdam.’
En nu heb je jouw eigen zaak. Hoe zou je jouw kookstijl omschrijven?
‘Meestal omschrijf ik het als de Molukse keuken, omdat niemand weet wat dat is. Maar ik doe eigenlijk gewoon waar ik zin in heb. Ik gebruik moderne technieken en laat me inspireren door Aziatische smaken, maar ik wil mezelf nergens op vastpinnen en zonder grenzen in het leven staan. Dus dat kan iedere dag wat anders betekenen.’
Hoe vond je het om aan Restaurant van de toekomst mee te doen?
‘Ik vond het een hele leuke uitdaging. Het heeft me echt aan het denken gezet: met welke dingen gaan we in de toekomst koken? Welke dingen doen we misschien al onbewust? En welke technieken komen er? Het is interessant en leerzaam, want je moet echt in de materie duiken.
Zo was er bijvoorbeeld een hybride hamburger gemaakt met een percentage vlees en een percentage namaakvlees; daar had ik nog nooit mee gewerkt. En als je bier maakt, blijft er een restproduct over. Daar maken we nu hartstikke lekker brood van, maar daar denk je niet aan als je een biertje drinkt.’
'We hebben thuis de keuze gemaakt om geen vlees meer te eten'
Had je al een beeld bij futureproof koken?
‘Je bent er sowieso al een beetje mee bezig. In verschillende documentaires over eten zie je de CO2-uitstoot van koeien en kippen. Op basis van die documentaires hebben wij thuis de keuze gemaakt om geen vlees meer te eten.
Ik wil mezelf niet pushen om er heel erg veel mee bezig te zijn, maar ik merk dat als ik wat zie of wat geleerd heb, dan wordt het een onderdeel van wie ik ben. En dit programma heeft daar ook aan meegewerkt. Je gaat toch bepaalde dingen anders bekijken.’
'Ik wil jongeren bewust maken van de impact die hun eetkeuzes op de wereld hebben'
Ten slotte: hoe wil je anderen inspireren om meer futureproof te koken?
‘We moeten echt bij de jongeren beginnen. Eigenlijk zouden we ze op school al moeten meenemen in welke keuzes je eetgedrag op de wereld heeft.
Ik zou het te gek vinden als ik mee kan helpen aan iets om het bewustzijn daarvan in hun hoofd te prenten. Zo van: je móet gewoon een nieuwe levensstijl aannemen. Wat je aangeleerd hebt, is gewoon shit. Dat kan niet. Als dat me lukt, dan denk ik dat ik echt waarde toevoeg voor de wereld.’
Restaurant van de toekomst, vanaf donderdag 14 september om 20.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.