Van sushivellen tot chips: je kunt het allemaal maken van zeewier. In BinnensteBuiten gaat chef Sharon de Miranda op zeewiertocht en ontdekt ze hoe je met zeewier als ingrediënt eindeloos experimenteert. Welke soorten zijn er, en hoe eet je ze? In haar column legt Sharon het uit.
Bron van ongemak of juist geweldig?
'We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je zwemt in de zee, geniet van de zon, en dan voel je opeens van die groene slierten zeewier in het water. Voor velen is dit een bron van ongemak. Al helemaal voor mij, met m'n angst voor vissen!
Maar mijn perspectief veranderde compleet toen ik ontdekte hoe geweldig zeewier eigenlijk is.'
Van nori tot chips
'Mijn eerste ontmoeting met zeewier was als norivel bij sushi. Superlekker! Later ontdekte ik dat je zeewier ook als chips kunt eten. En nu? Nu ben ik een echte zeewierfan.'
'Zeewier is nu onmisbaar in mijn eetpatroon'
Een zeewiertocht
'Voor het programma BinnensteBuiten mocht ik mee op zeewiertocht met een expert. Wat ik leerde, was verbluffend.
Alle zeewieren zijn eetbaar, en bovendien supergezond. Ik mocht verschillende soorten proeven, en de één was nog lekkerder dan de ander. Zeewier is nu onmisbaar in mijn eetpatroon. Je kunt het invriezen, drogen, en zelfs vers eten.'
Culinaire tips met zeewier
'Zeewier heeft talloze gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan eiwitten en verschillende mineralen en vitamines. Bovendien is het hartstikke veelzijdig. Denk eens aan deze manieren om ermee te koken:
- Voeg het toe aan je smoothie in plaats van spinazie;
- Gebruik het als vervanging voor basilicum in pesto;
- Strooi gehakte norivellen in je soep in plaats van peterselie.'
Wildplukken in Nederland
'In Nederland groeit de trend van wildplukken: bramen, besjes, daslook en walnoten. Maar nog bijna niemand lijkt op zoek te gaan naar zeewier. Laten we daar verandering in brengen.
Neem wat zeewier mee bij je volgende kustbezoek, spoel het af met schoon water en experimenteer! Maak je eigen recepten en ontdek hoe lekker en gezond zeewier kan zijn. Droog het, vries het in, maar bovenal: eet het op.'
'Laten we de trend van wildplukken ook uitbreiden naar zeewier plukken'
Recepten met zeewier
'In BinnensteBuiten deel ik ook een heerlijk recept met zeewier. In sommige landen is het heel normaal om vers zeewier te eten. Laten we dat hier ook introduceren.
Zeewier is lekker, gezond en veelzijdig. Duik in de wereld van zeewier en laat je verrassen.'