Stamppot eten tijdens de feestdagen: waarom niet? Je kunt met kerst de meest uitgebreide dingen koken, maar BinnensteBuiten chef-kok Sharon de Miranda is dol op Hollandse pot. Een stamppot kan zowel simpel als luxe, en dat maakt de keuze reuze! In haar column licht Sharon haar favoriete recepten met stamppot toe.
Wat te eten met kerst?
'Oh, wat is het jaar weer voorbijgevlogen! De kerstdrukte is in huize de Miranda nu volop aanwezig: kerstdiner hier, kerstborrel daar… En dan honderdduizend keer de vraag krijgen: 'Wat kook jij met kerst?'
Nog steeds reageren mensen verbaasd als ik vertel dat ik lekker ga gourmetten! Oorspronkelijk komt gourmetten uit Zwitserland. Sinds de jaren '70 is het erg populair geworden in Nederland, vooral rond de feestdagen. Het is zo gezellig om met z'n allen aan tafel te zitten en je eigen eten te bereiden. Iedereen kan zijn favoriete gerechtjes maken, en het zorgt voor een ontspannen en feestelijke sfeer.
Wat mij opvalt, is dat als ik dan terugvraag: 'Wat kook jij dan met kerst?', ik steeds vaker hoor: 'Ik maak een lekkere stamppot.' Groot gelijk heb je dan, vind ik. Het gaat er toch om dat je lekker eet met de feestdagen. En als dat stamppot is, begrijp ik het hartstikke goed.'
Luxe stamppot met een twist
'Weet je hoeveel verschillende stamppotten er zijn? Je kunt een stamppot simpel houden of superluxe maken! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de opmaak van je bord. Ik zeg daarom ook volmondig ja tegen stamppot met kerst. Het is veelzijdig, lekker en kan net zo feestelijk zijn als elk ander gerecht. Hier zijn een paar inspirerende stamppot ideeën voor de feestdagen:
- Boerenkoolstamppot met een twist: Serveer de boerenkool in een steekring op je bord, met plakjes gehaktbal en jus over het geheel gedresseerd. Dit is al mooi, maar je kunt het ook wat luxer maken. Voeg dan wat geroosterde pijnboompitten en een scheutje truffelolie toe.
- Hertenstoof met hutspot: Maak een rijke hertenstoofpot en serveer deze met klassieke hutspot. Voeg gebakken champignons toe, afgeblust met port, voor een verfijnde smaak.
- Hete bliksem met een twist: Maak hete bliksem (stamppot van aardappelen, appels en uien) en serveer met gebakken (vegetarische) rookworst. Voeg wat krokante spekjes en een scheutje appelciderazijn toe voor extra smaak.
- Rucolastamppot met geitenkaas: Maak een stamppot van aardappelen en rucola, en meng er zachte geitenkaas doorheen. Serveer met gebakken champignons en een beetje balsamico-glazuur voor een feestelijke presentatie.
Nou, ik kan zeker nog 100 recepten bedenken van stamppotten die je met de feestdagen kunt eten.'
'Stamppot is veelzijdig, lekker en kan net zo feestelijk zijn als elk ander gerecht'
Nog meer stamppot recepten
'Wil je liever recepten die ik al helemaal heb uitgewerkt? Dat kan ook. Wat dacht je van de volgende stamppotjes?'