Gevulde pasta vind je kant-en-klaar in de supermarkt, maar maak je ook gemakkelijk zelf. Van de kleine tortellini tot aan grote ravioli. Op zoek naar recepten voor een doordeweekse avond of in het weekend? De BinnensteBuiten chefs delen hun lekkerste pastagerechten.

Wat is het verschil tussen gevulde pastasoorten?

Er bestaan tortellini, tortelloni, ravioli en cannelloni. Maar wat zijn al die verschillende gevulde pastasoorten eigenlijk? 

Tortellini: kleine, gevulde pasta die wordt gevormd uit één rond of vierkant plakje pastadeeg. De vulling doe je in het midden, dan vouw je het deeg dicht vervolgens en klap je de hoekjes om.

Tortelloni: dezelfde soort pasta als tortellini, maar dan groter. Zodra een woord in het Italiaans eindigt op -one (en -oni in meervoud), staat het in de vergrotende vorm.

Ravioli: bestaat uit twee losse plakjes pastadeeg. Op het onderste stuk deeg wordt vulling gelegd, en daarop komt een nieuwe laag pasta. De pasta wordt aan elkaar vastgedrukt en komt in allerlei soorten vormen voor.

Cannelloni: deze pasta is buisvormig en wordt nadien gevuld. Je kunt ook cannelloni maken door plakken lasagne op te rollen.

Wist je dat deze pastasoorten allemaal in de meervoudsvorm staan? Je eet dus één raviolo, en twee ravioli.

tortellini recepten
tortellini ravioli recepten

Tortellini met ricotta en pesto

Chef Ramon Brugman is dol op Italië en dat zie je! Hij toont aan hoe gemakkelijk je een deeg maakt van een paar simpele ingrediënten. Dikke tip: maak extra veel tortellini als je tijd hebt en vries de rest in voor een snelle doordeweekse maaltijd.

tortellini recepten basilicum ricotta

Ravioli met oude kaas, raapstelenpesto en truffel

Raapstelen zijn een echte lentegroente en van maart tot en met mei te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor daslook (het neefje van knoflook), die deze maanden in parken en langs wegen te vinden is. Heerlijk om ze in deze ravioli van chef Leon Mazairac te verwerken.

Ravioli met oude kaas, raapstelenpesto en truffel

Cannelloni met spinazie en tomatensaus

De klassieke combinatie van spinazie met tomatensaus doet het ontzettend goed in dit ovengerecht van Ramon Brugman. Hij maakt er een frisse salade en knoflookbrood bij. Hiermee maak je indruk aan tafel!

tortellini recepten ravioli cannelloni spinazie tomatensaus

Ook interessant:

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

ramon brugman presentatorfoto