Verlangen is misschien wel een van de sterkste drijfveren in ons leven. Het is onze motivatie om grootse dingen te bereiken. Maar tegelijkertijd kunnen onze verlangens ons tegenhouden en frustreren. En zodra je hebt waar je zo naar verlangde, valt er dan nog te verlangen?

Oesters en verlangen

Met die gedachte maakte filmmaker Willemiek Kluijfhout de poëtische documentaire The taste of desire. De filosofische film volgt de levens van vijf mensen die een groot verlangen hebben iets te bereiken en daarin één gemeenschappelijke passie hebben: hun liefde voor oesters. En laat deze verleidelijks zeevrucht nou net onlosmakelijk verbonden zijn met verlangen.

Vijf oesterliefhebbers

In The taste of desire maak je kennis met een Franse chef-kok die jaren verlangde naar nóg een Michelinster, een Amerikaanse nachtclubdanseres die het moederschap probeert te combineren met haar verleidelijke burlesque oester-act, een Zweedse vrouw die haar carrière in de modewereld opgaf om oesterduiker te worden, een Japanse juwelenmaker die schoonheid zoekt in bijzondere parels en een terminaal zieke Engelse psycholoog die zijn boek over oesters probeert af te maken voordat het te laat is.

Destructieve keerzijde

De film onderzoekt op zinnenprikkelende wijze de complexiteit van het menselijk verlangen. Aan de hand van de verleidelijke oester illustreren de verhalen zowel de vreugde en het genot van verlangen, maar ook de destructieve keerzijde ervan.

Alle hoofdpersonen laten hun leven bepalen door hun gedeelde passie. Het levert ze momenten van groot geluk op, maar ook van diepe twijfel en frustratie. Hoever willen ze gaan om hun verlangens te bevredigen? Kunnen hun verlangens ooit worden ingelost? En waar moeten ze naar verlangen als hun verlangens uit zijn gekomen?

De kerstman

Misschien is het zoals de Franse sterrenkok in de film zegt: 'Het is als met de droom dat de kerstman je het cadeau geeft waar je zo naar verlangt. Dat je ‘s morgens naar de kerstboom loopt, maar daar niet je cadeau vindt. Het jaar erop verlang je weer naar dat cadeau, maar weer ligt het niet onder de boom. De jaren verstrijken, maar je krijgt nooit het cadeau waar je naar verlangt. Tot het na vele jaren opeens onder de boom ligt. Maar dan verlang je er niet meer naar.'

The Taste of Desire van De Boeddhistische Blik is te zien op zondag 1 september 2024 rond 14.55 uur bij KRO-NCRV op NPO2 (herhaling van 3 maart 2022) of online op NPO Start.