Emoji’s. Maarten van Rossem heeft er niet zoveel mee. Sterker nog: in aflevering 7 van De slimste mens uit hij zijn onvrede over mensen die hem emoji’s sturen. Maar waar komen de vrolijke (of ergerniswekkende) icoontjes eigenlijk vandaan?
‘Zo lang als ik van stof ben als ik spreek, zo kort van stof ben ik als ik chat,’ vertelt Maarten in De slimste mens. ‘En ik gebruik nooit emoji’s,’ vervolgt hij. ‘Ik zou mensen die mij een bericht sturen willen vragen: wilt u ophouden met huilende zonnetjes en sprekende wortels?’
Het verschil tussen emoticons en emoji’s
Laten we eerst het verschil tussen emoticons en emoji’s uitleggen. Emoticons bestaan uit een combinatie van leestekens, letters en soms cijfers, zoals :-(. Emoji’s zijn pictogrammen, zoals 😊.
Waar komen emoji’s vandaan?
Emoji’s hebben we te danken aan de Japanner Shigetaka Kurita. In 1999 creëerde hij een set van 176 kleine icoontjes in opdracht van een Japanse telecomgigant. Hun e-mailsysteem kon namelijk niet meer dan 250 tekens versturen. Met emoji’s bespaarde je simpelweg tekens.
Het nut van emoji
Lilian Stolk is emoji-expert. Ze legt uit dat je met emoji’s nuances aan kan brengen. Zo kun je enthousiasme, sarcasme of teleurstelling aanduiden. Je geeft precies weer wat je bedoelt.
Best handig, dus. Maar laat één ding duidelijk zijn: mocht je een vraag willen stellen aan Maarten, gebruik dan GEEN emoji’s.