Zit Vernond Rombley - sinds zijn 19de - onschuldig vast voor een brute roofmoord? Advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger hebben een herzieningsverzoek ingediend bij het Hof op Curacao in de zaak waarbij Rombley in 2014 een supermarkteigenaar zou hebben doodgeschoten. Volgens hen blijkt uit nieuw onderzoek dat hij de schutter niet geweest kan zijn. Het hardste mogelijk ontlastende bewijs: de schutter zou een stuk kleiner zijn dan Rombley.

Rombley – die nooit eerder met justitie in aanraking kwam – kwam in beeld bij de politie omdat hij meisjes WhatsApp-berichtjes stuurde waarin hij de moord bekende. Toch houdt hij vol onschuldig te zijn, zo blijkt in de nieuwe KRO-NCRV documentaireserie De zaak-Rombley.

Het advocatenduo Knoops

Een team van documentairemakers van KRO-NCRV volgde een jaar lang de inmiddels 27-jarige Vernond Rombley en zijn advocaten. Zij kregen een exclusief interview met Rombley in de penitentiaire inrichting SDKK, voorheen de Koraal Specht gevangenis. Het advocatenduo Knoops onderzoekt de zaak-Rombley met een team van deskundigen, onder wie de oud-politiechef van Caribisch Nederland. Dat doen zij vanuit het Nederlandse Innocence Project, dat onderdeel is van een internationaal netwerk van organisaties die opkomen voor mogelijk onterecht veroordeelden.

Rombley herkend als schutter 

Vernond Rombley werd veroordeeld als schutter van de brute roofmoord op een 34-jarige Chinese eigenaar van een minimarkt in Willemstad op 21 december 2014. De man wordt direct na binnenkomst van twee daders met een pistool neergeschoten. Het duo grijpt daarna een paar honderd dollar uit de winkel en verdwijnt, zo is te zien op de originele beelden van de bewakingscamera in de 3-delige serie.

Op zijn 19de wordt Vernond Rombley aangehouden. Zijn ex-vriendin legt een verklaring af bij de politie, tegenover haar had hij in een app-gesprek verteld de supermarkteigenaar te hebben doodgeschoten. Die ‘bekennende’ appjes stuurde Rombley naar meerdere meisjes. De politie vraagt deze ex-vriendin en haar moeder naar de camerabeelden van de moord te kijken, en zij zeggen Rombley te herkennen als de schutter.

CSI-achtig onderzoek

Volgens Rombley’s advocaten hebben de politie en het Openbaar Ministerie op Curaçao het strafrechtelijk onderzoek naar de minimarkt-moord niet goed uitgevoerd. Daarvoor zeggen zij tal van aanwijzingen te hebben, die door deskundigen zijn onderzocht. Jan Rooijakkers, voormalig korpschef Caribisch Nederland, analyseerde onder andere de bewakingsbeelden. Samen met psycholoog Lucio Ricardo werd een analyse gemaakt van de app-geschiedenis in Rombley’s telefoon. Die bleek volgens hen niet helemaal overeen te komen met bewijsmateriaal.

Het hardste bewijs van Rombley’s mogelijke onschuld komt volgens het team uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Onderzoeksbureau (NFO) en een Brits forensisch bureau naar die beelden. Met geavanceerde CSI-achtige technieken stellen de onderzoekers van het NFO vast dat de schutter 7 tot 10 centimeter kleiner is dan Vernond Rombley. Zij concluderen dat Rombley 'zeer waarschijnlijk' de schutter niet geweest kan zijn. 

De appjes afgebeeld van Vernond Rombley
Een foto van de dader in De zaak-Rombley

Online ‘gangster’-gedrag

KRO-NCRV-regisseur Nick Felix en onderzoeksjournalist Annemieke Ruggenberg kregen bij mate van hoge uitzondering toegang tot de SDKK-gevangenis in Willemstad, waar Rombley zijn straf uitzit. De appjes die hij stuurde noemt hij 'bluf'. 'Ik heb dagelijks spijt van deze domme fout', vertelt Rombley.

Zijn familie beschrijft hem als een jongen die graag stoer deed, om indruk te maken op meisjes. ''Typisch Vernond', zegt zijn beste vriend Sontje. 'Hij wilde stoer doen en een gangster zijn.' Ook zijn familie beschrijft hem als een jongen die vaker misplaatste grappen maakte. 'Om zichzelf groter te maken.'  In de serie is te zien hoe Rombley na zijn verhuizing van Bonaire naar Curaçao afgleed en opging in een jongerencultuur waarin online gangstergedrag een manier is om aandacht van bepaalde meisjes te trekken. 

Strijd voor Rombley’s vrijlating

Binnenkort staat Vernond Rombley opnieuw voor de rechter bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in Willemstad, die het nieuw aangedragen bewijs gaat beoordelen. De zitting zou op 1 juni a.s. plaatsvinden, maar is kortgeleden uitgesteld naar een nader te bepalen datum dit jaar.

Op Curaçao oordeelt het Hof over mogelijke fouten gemaakt bij de veroordeling door datzelfde Hof. Een systeem waar in De zaak-Rombley vraagtekens bij worden geplaatst. In Nederland bestaat er een speciale commissie (ACAS), met een onafhankelijke voorzitter, die herzieningszaken onderzoekt en vindt de herzieningsprocedure plaats bij de Hoge Raad, niet bij het Gerechtshof zelf. De KRO-NCRV-makers blijven het proces op Curaçao volgen voor een vierde deel van de serie.

DossierOnschuldig Vast? 

De zaak-Rombley is een documentaireserie in het dossier Onschuldig Vast? van KRO-NCRV, waarbij een team van onderzoeksjournalisten geruchtmakende en omstreden zaken onder de loep neemt en fouten in rechtssystemen aan het licht brengt. Zoals eerder in De villamoord en De pompmoord.

Lees ook

De zaak-Rombley is te zien op woensdag 10, 17 en 24 mei op NPO Start en om 21.15 uur op NPO 3. Er is een extra uitzending over De zaak-Rombley op NPO Radio 1 op zaterdag 20 mei om 19.00 uur. Veroordeelden – en hun naasten – moeten (deels) zelf de kosten voor een herzieningsprocedure betalen. De fondsen die bestaan – gefinancierd vanuit particulieren – blijken hiervoor ontoereikend. Over dit onderwerp en het KRO-NCRV dossier Onschuldig Vast? praten de makers en betrokkenen verder in deze special.