Tweelingbroers Peter en Erik (56) worden bij hun geboorte los van elkaar afgestaan ter adoptie. Jaren later, wanneer ze allebei zeventien jaar zijn, wordt Peter aangezien voor Erik. Een ontmoeting tussen de twee volgt en wat blijkt: ze zijn een eeneiige tweeling. Waarom zijn zij bij de geboorte gescheiden? 

(Fotocredits: Kim Haaxma)

In de tweeluik documentaire Peter en Erik volgen we de zoektocht van een bij de geboorte gescheiden tweeling. Zeventien jaar lang weten de broers niet van elkaars bestaan af. Ze proberen achter de waarheid te komen, voordat antwoorden voor eeuwig verloren gaan. 

Peter 

Peter Anema is geboren op 16 mei 1967 en geadopteerd op 25 november 1967. Hij wordt grootgebracht op een boerderij in Middelstum, Groningen. Peter: ‘Ik wist altijd al dat ik geadopteerd was en had ook een geadopteerde zus. Ik ben altijd gek op paardrijden geweest. Op mijn zeventiende werd ik op een paardenconcours aangezien voor ene Erik. Een vrouw bleef mij maar roepen tot ik zei: 'Doe eens niet zo gek.’ 

 

Erik 

Erik Hulsegge is ook geboren op 16 mei 1967. Op 11 november 1967 wordt ook hij geadopteerd door een familie in Winschoten, Groningen. Erik is journalist en radiopresentator. Op zijn zeventiende spreekt een vriendin hem aan over dat ze hem zag op een paardenconcours, maar dat hij dat niet bleek te zijn. Hoewel ook Erik weet dat hij geadopteerd is, weet hij niets van een broer. 

Peter Anema en Erik Hulsegge
Peter en Erik als baby's

Een nieuwe broer 

Een ontmoeting tussen en Peter en Erik volgt snel. De twee zijn in een straal van 30 kilometer van elkaar opgegroeid en lijken als twee druppels water op elkaar. Erik: ‘Het was een soort kerstgeschenk in tien kwadraat.’ Peter vult aan: ‘Het is zo onwerkelijk, eigenlijk kan het gewoon niet.’ 

'Het is zo onwerkelijk, eigenlijk kan het gewoon niet'

Peter Anema

De enige gescheiden tweeling 

Voor zover bekend zijn Peter en Erik de enige tweeling in Nederland die gescheiden is bij de geboorte. 56 jaar terug wordt de moeder van de tweeling min of meer gedwongen om haar kinderen af te staan. Ze is ongehuwd en in die tijd is dat een absolute schande. De biologische vader blijkt een gezin te hebben met een andere vrouw, en wil niets met de twee jongens te maken hebben. 

Hoewel de moeder erop staat dat Peter en Erik samen worden geadopteerd, besluit de Kinderbescherming het tweetal te scheiden. De grote vraag is waarom dat destijds is besloten. 

‘Volstrekt belachelijk’               

Peter en Erik gaan op onderzoek uit samen met onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis. In een gesprek met een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming krijgen ze een antwoord over hun scheiding: ‘Dat was beter voor jullie.’

Ondanks dat ze een mooie jeugd hebben gehad, voelt het alsof er iets gestolen is. Erik: ‘Het is volstrekt belachelijk en onbegrijpelijk. Ons dossier is incompleet en er zijn namen doorgestreept. Er wordt gezegd dat het juridisch gevoelig materiaal is. Hoe zit het nou werkelijk?’ 

'Na de bevalling kreeg de moeder onmiddellijk een doekje voor haar ogen'

Ina Bethlehem, verloskundige

Na de bevalling meteen afstand 

De broers komen in contact met verpleegkundige Ina Bethlehem die verloskundige was toen de broers ter wereld kwamen. Ze vertelt: ‘In het geval van adoptie kreeg een moeder na de bevalling onmiddellijk een doekje voor haar ogen, want ze mocht haar baby niet zien. Nadat een baby gecheckt was, werd het kindje naar de babyzaal gebracht.’ 

Redenen om een tweeling te scheiden

De Raad voor de Kinderbescherming plaatst de kinderen uiteindelijk bij de adoptieouders. Via hun dossier komen Peter en Erik achter een aantal redenen van ene meneer Koster die psycholoog was tijdens hun adoptieproces. 

Er worden verschillende redenen gegeven. Bijvoorbeeld dat aspirant pleegouders die om een tweeling vragen de problemen bij een tweeling niet zouden overzien, en dat een tweeling samen bijna nooit gezond opgroeit. Ook wordt gesteld dat je als gewoon ouder een tweeling maar te accepteren hebt, maar in het geval van adoptie kunnen ze gescheiden opgroeien. Dat zou beter zijn voor een tweeling. 

Een mysterie 

Samen met onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis duikt de tweeling de archieven in om meer informatie te vinden over meneer Koster. Uiteindelijk vinden ze zijn voorletters, waar hij studeerde en zijn woonplaats. De broers hopen op een ontmoeting, maar wat blijkt: meneer Koster is recent overleden. Zijn er nog meer mensen die weten waarom Peter en Erik gescheiden zijn? 

Benieuwd hoe het verhaal verder gaat? Lees dan deel 2. 

De tweedelige documentaire Peter en Erik wordt op 23 en 24 mei om 22.20 uur door KRO-NCRV uitgezonden op NPO2.