De familie Blom uit Een huis vol is gek op Kerst. Niet alleen speelt het geloof voor hen een belangrijke rol, ze zijn dol op het samenzijn en het feestelijke eten. Maar wat staat er precies bij de grote familie op tafel? ‘Maarten maakt lekkere visrolletjes met zoete dingen, zoals banaan en druifjes.’ 

Jullie vieren Kerst met een potluck in de kerk waar Maarten predikant is. Wat staat er dan zoal op tafel?  

Maarten: ‘Mensen uit verschillende culturen nemen dingen mee, dus dat is altijd heel gezellig. Er staan dan bijvoorbeeld Nigeriaanse, Nepalese en Braziliaanse gerechten op tafel, waarvan ik de naam eerlijk gezegd niet altijd weet. Heel veel rijstgerechten, veel rijst met kip in allerlei variaties. En donkere bonen zoals kapucijners. Het is voor ons soms nog lastig om uit te vogelen wat waar vandaan komt. Wij maken zelf vaak iets Albanees, zoals börek. Maar sushi vind ik ook lekker om mee te nemen.’ 

Gerdien: ‘Ook zijn er heel lekkere loempia’s uit Myanmar! En de mensen uit Iran maken altijd een heel decoratiestuk. Als zij bijvoorbeeld een taart maken, dan versieren ze die meestal met bloemen. Echt prachtig, het is bijna zonde om zo’n kunstwerk op te eten. 

Wat ook grappig is, is dat ze in sommige landen expres spaghetti laten aanbakken. Dan keren ze het om, en dan heb je een spaghettitaart.’ 

En lusten de kinderen dan alles? 

Gerdien: ‘De twee grootsten eten van alles. Maar de jongsten zijn echte zoetekauwen. Die staan altijd bij het toetjesbuffet. Ik moet dan echt zeggen: ook nog even wat gezonde dingen eten!’ 

'We vinden sushi en börek lekker om mee te nemen naar de potluck in de kerk'

Maarten Blom

Komen er nog meer kerstdiners aan? 

Gerdien: ‘Volgende week zijn wij uitgenodigd bij een hele grote maaltijd. Er komen iets van 100 man en wij gaan met het hele gezin.’ 

Maarten: ‘Ja, wij geven gratis taallessen aan vluchtelingen. Eens in de zoveel tijd vinden zij het dan leuk om voor ons te koken. Nu komen er allemaal Turkse gerechten aan. Ze gaan cigköfte maken: daar zitten allerlei ingrediënten in waar ik nog nooit van gehoord heb. Het is geen vlees, maar je moet het echt twee uur lang kneden. Het ziet eruit als een hamburger, maar het is totaal anders. 

Daarbij maken ze köfte, kleine hamburgertjes, en allemaal salades. Alle Turkse mannen staan dan in de keuken.’ 

Maarten Blom aan tafel
Gerdien Blom aan tafel

Maarten, jij houdt van goede (en vaak dure) vis. Met Kerst pakken jullie daarmee uit. Maar wat zijn je specialiteiten?  

Maarten: ‘Ik maak vaak vissalades, zoals paling, zalm en Hollandse garnalen. Daar is niet zoveel bereiding voor nodig: het gaat vooral om het mooi opmaken. Dat heb ik pas ook nog gedaan toen we ons vijftienjarig huwelijk vierden. Ook eten we weleens mosselen. En heel simpel: pangafilet uit de diepvries, dat is de goedkoopste vis die je kunt kopen in de supermarkt. Die blancheer ik met prei, en dan maak ik er daarna een ovenschotel van met veel crème fraîche en viskruiden.’ 

'Ik maak graag tong- of scholrolletjes met banaan en lychee'

Maarten Blom

Gerdien: ‘Maar jij maakt ook lekkere visgerechten met zoete dingen, zoals banaan en druifjes.’ 

Maarten: ‘Ja, zoals rolletjes met scholfilet of tong. Tong is heel duur geworden, dat is voor de crème de la crème. De schol fileer ik zelf, daar heb ik een mooi mesje voor. Aan de binnenkant rol je dan een banaan, of een lychee. Kun je ook uit een blikje halen, maar vers is lekkerder. Dan in de oven met een klontje boter erop. Dat is echt heel lekker, ik ga dat weer eens maken.’ 

Jullie zeiden dat jullie soms wel met 30 familieleden Kerst vieren. Wat staat er dan op tafel? 

Gerdien: ‘We gaan Eerste Kerstdag bij mijn zus eten, zij heeft vijf kinderen. En mijn broertje is er ook, die heeft drie kinderen. En dan komen mijn ouders nog. Mijn zus woont in een groot rijtjeshuis, en ze hebben een tafel die drie keer zo groot is als de onze. Daar zetten ze nog een tafel bij. Maarten is gevraagd om zijn vissalade te maken, en mijn moeder maakt ragout. Iedereen neemt wat mee.’ 

'Ik heb in Albanië ooit zelf een brood met spijs gemaakt. Maar dat is echt heel veel werk'

Gerdien Blom

Hebben jullie bepaalde kersttradities qua gerechten? 

Gerdien: ‘Ik heb in Albanië ooit zelf een brood met spijs gemaakt. Maar dat is echt heel veel werk. Je moet het laten rijzen, en allemaal spulletjes erin doen. Het was wel oké, maar het smaakte wat puur en hard. De kinderen zijn er niet mee opgegroeid, en de helft van de kinderen houden niet eens van spijs. Maar ik vind het heel lekker om een kerststol te halen, dan eet ik de helft zelf, haha!' 

Maarten: ‘De kinderen zijn ook dol op Albanese croissantjes, daar zit chocola aan de binnenkant. Ik vind het heel smerig.’ 

Gerdien: ‘We doen op zondag ook vaak een leuk ontbijtje, dan doen we van die croissantjes uit een blikje die je oprolt. Maar voor Kerst doen we niets heel speciaals. Gewoon warme broodjes uit de oven. En een eitje, en wat jus d’orange. Gewoon iets luxer.’