Cheesecake is immens populair. Zo populair dat zelfs onze kwark, koekjes, kruidnoten, thee en bier ernaar smaken. Maar aan echte cheesecake komen is zo makkelijk nog niet. Zelfs de cheesecake die in taartvorm verkocht wordt, lijkt vaak niet op het origineel. Bakkersdocent Hans Heiloo deelt daarom zijn recept voor authentieke cheesecake.

Hans Heilo laat zien hoe je authentieke cheesecake maakt
3 min 15 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Voorverpakt of zelfgemaakt?

De basisingrediënten van een traditionele cheesecake zijn roomkaas, eieren en suiker. En volgens cheesecake-connaisseurs is die roomkaas dé sleutel tot een echte cheesecake. Toch zijn er ook bakkers die het zichzelf makkelijker maken door 'cheesecake-mix' te gebruiken. 

Je kunt hiermee de suggestie wekken dat je cheesecake eet maar volgens bakkersdocent Hans Heiloo is het niet te vergelijken met het origineel. Zeker weten dat je authentieke cheesecake eet? Hans Heiloo deelt zijn recept.

Benodigdheden

Twee cheesecakes (á 500 gram, geschikt voor 6 personen per taart) 

2 taartpannen van ø 16 cm en 4 cm hoog 

Bodem:

• 145 g koekkruimels 
• 75 g boter 
• 25 g suiker 

Cheesecake (vulling):

  • Deel 1: 
    • 58 g roomkaas (bij voorkeur volvet: 31 procent)
    • 127 g suiker 
    • 38 g patentbloem 
     
  • Deel 2: 
    • 38 g citroensap 
    • 5 g citroenrasp 
    • 76 g heel ei 
    • 13 g eidooier 
    • 145 g crème fraîche

Topping 

• 178 g crème fraîche 
• 17 g suiker 
• 23 g citroensap 
• 18 g water 
• 4 g gelatine

Werkwijze

Bodem:

• Meng de koekkruimels en suiker met de gesmolten boter
• Druk het mengsel stevig in de bakvormen
• Bak 10 minuten op 180°C en laat volledig afkoelen

Cheesecake:

• Vet de vorm opnieuw in
• Klop de roomkaas glad met een vlinder
• Voeg de suiker en bloem toe en meng met een garde
• Voeg citroensap en -rasp toe
• Voeg het ei en de eidooier stapsgewijs toe en meng goed
• Voeg als laatste de crème fraîche toe en draai kort door
• Giet het beslag in de bakvorm en bak 5 minuten op 180°C, verlaag daarna naar 100°C en laat nog 40 minuten verder garen
• Laat de cheesecake volledig afkoelen voordat je de topping toevoegt

Topping: 

• Week de gelatine in het water
• Verwarm het citroensap en los de gelatine erin op
• Klop de crème fraîche op met de suiker en voeg het citroenmengsel toe
• Verdeel de topping over de cheesecake en zet voor +/- 10 minuten in de koelkast voordat je ‘m serveert

Meer tips en tricks?

Benieuwd naar meer? Hans Heiloo weidt in dit artikel uit over de verschillende stijlen, veelgemaakte fouten en handige tips.

Keuringsdienst van waarde: cheesecake

Kaastaart doet geen enkele kassa rinkelen, maar zet het er in het Engels op en het is een vetpot: cheesecake. Van winkelstraat tot supermarktschap: overal waar je kijkt is cheesecake. Er is cheesecake-thee en cheesecake-bier. Cheesecake-koek en cheesecake-pap. En dan heeft elk etablissement ook nog eens gewoon een soort cheesecake-taart te koop. Maar wat is het eigenlijk, cheesecake? Keuringsdienst van waarde over taart van kaas, waar de kaas soms ver te zoeken blijkt te zijn.

Pieter Hulst - Keuringsdienst van waarde - Cheesecake

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie