Er is bijna geen product waar het niet op staat: bourgondisch. Van bourgondische ham tot bourgondisch brood. Keuringsdienst van waarde duikt in de wereld van de ‘bourgondische’ producten.  

Chef-kok Alain Caron vertelt in de aflevering wat bourgondisch voor hem betekent. “Bourgondisch is heel veel... Goede wijn, goed eten, mooie producten. Genoeg is niet genoeg! La vie est belle.” Alain omschrijf het als een lifestyle en als overtreffende trap van het Nederlandse ‘gezellig’. 

Benieuwd naar de aflevering van Keuringsdienst van waarde?

Klik hier!

Bourgondisch is ambacht

Alain Caron

Zin gekregen in een lekker hapje eten? Wij verzamelen voor jou 5 gerechten én producten om te genieten als een échte Bourgondiër.  

1 Biologische wijn uit Nederland 

De ‘bourgondische’ levensstijl kenmerkt zich volgens Alain met goede wijn. In BinnensteBuiten bezoekt hij samen met sommelier Margot Los een biologische wijngaard in Groesbeek. De wijnranken gedijen goed op de rijke lössgrond. Tussen de ranken groeien kruidenmengsels, die de bodem voeden én biodiversiteit in de gaard brengen. 

2 Vegan camembert 

Bij ‘bourgondisch’ genieten denk je aan een goed stuk kaas. Alain Caron ontmoet in Amsterdam kaasmakers Steven Rifkin en Tina da Rosa. Ze maken geen gewone kaas, maar hebben zich gewaagd aan het maken van plantaardige camembert. “We kennen allemaal de effecten van zuivel op het klimaat. Ik ben niet lactose-intolerant en ook geen vegan, maar ik wilde wel iets maken dat beter is voor de wereld, zonder toevoegingen, zonder zuivel”, vertelt Steven.  

3 Natuurvlees uit Oosterwolde 

Zorgboer Dirk de Bruin beheert met zijn grote grazers diverse natuurgebieden. Hij produceert zo duurzaam mogelijk een stukje biologisch natuurvlees. De dieren leven in een sociale, kleine kudde op een groot stuk grond. Zo brengt hij biodiversiteit in de natuur. “De runderen zijn daar heel geschikt voor. Ze verspreiden zaden door het gebied, lopen de boompjes plat en zo kunnen er nieuwe planten groeien.” De kalveren worden allemaal in de natuur geboren. “Geen groeihormonen, geen genetisch gemoderniseerd spul, geen granen en geen krachtvoer.” 

4 Vegan salade 

‘Bourgondisch’ staat volgens Alain voor veel en lekker eten. Een salade bij het eten, maakt het allemaal wat frisser! Alain Caron ontmoet op de Boerenmarkt in Amsterdam kok Alexander Gershberg. Hij kookt honderd procent plantaardig en is ervan overtuigd dat je ook als sporter heel goed je eiwitten uit plantaardige voeding kunt halen.  

5 Witvis dankzij een app tegen voedselverspilling? 

Alain gaat samen met Joost Rietveld op de bakfiets door Amsterdam. Joost ontwikkelde een app tegen voedselverspilling, waardoor voedsel van restaurants, bakkers, hotels en supermarkten alsnog tegen gereduceerd tarief terechtkomt bij de consument. “Wereldwijd belandt een derde van al het geproduceerde voedsel op de vuilnishoop. Waardevol eten dat geen waarde meer heeft. Elke kilo die ik daarvan red, is er een”, vertelt Joost.