Deze producten zijn top als vleesvervanger

Vegan spekjes, burgers en zelfs boneless wings: de wereld van vleesvervangers groeit met de dag. Goed nieuws! Wist je dat er ook genoeg etenswaren zijn die dezelfde voedingsstoffen leveren als vlees(vervangers)? Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Het is belangrijk om genoeg eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen. Gelukkig zitten deze van nature ook in een hoop groenten, peulvruchten, wieren en noten. Op deze manier eet je gevarieerd, ook als je (een avondje) geen vlees of vis op tafel zet. 

Keuringsdienst van waarde: vegetarische rookworst

Keuringsdienst van waarde onderzoekt waarom vegetarische rookworst doorgaans duurder is dan het origineel. Benieuwd waar ze achter komen? 

keuringsdienst van waarde vegetarische rookworst vleesvervanger

Peulvruchten: eiwit, ijzer en vitamine B1 

Peulvruchten zijn met recht echte krachtpatsers in je maaltijd. Ze leveren veel eiwitten en afhankelijk van de soort ook nog eens vitamine B1 en ijzer. En soorten, die zijn er een hoop. Interessant: de groene peulvruchten - sperziebonen, sugar snaps, doperwten, peultjes, snijbonen, haricots verts en kouseband - worden als groente bestempeld. Hetzelfde groentelabel geldt voor de gekiemde peulvrucht taugé. Zie hieronder de soorten die we wél peulvruchten noemen: 

  •   Bruine, witte en zwarte bonen 
  •   Kapucijners 
  •   Borlottibonen 
  •   Limabonen 
  •   Linzen 
  •   Kikkererwten 
  •   Spliterwten 
  •   Kidneybonen 
  •   Lupinebonen  
  •   Sojabonen 

Eieren: eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 

Vanzelfsprekend zitten eieren boordevol eiwit. Maar vergeet ook zeker niet vitamine B12: hierdoor maak je rode bloedcellen aan en werkt je zenuwstelsel goed. Met één eitje per week krijg je genoeg voedingsstoffen binnen om een vleesmaaltijd te vervangen volgens het Voedingscentrum

Keuringsdienst van waarde: witte eieren

Bruine en witte eieren: qua smaak is er geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever de bruine versie. Keuringsdienst van waarde gaat op zoek naar de verschillen en overeenkomsten. 

keuringsdienst van waarde eieren vleesvervanger

Noten: eiwit, ijzer en vitamine B1 

Met een handje ongezouten noten help je jezelf een heel stuk! Vijfentwintig gram is al genoeg om je niveau aan eiwitten, ijzer, vitamine B1 én vitamine E op peil te houden. Dit mogen zowel ongebrande (rauwe), gebrande en geroosterde noten zijn. Of pindakaas en notenpasta van 100% noten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten, geen noten. En amandelen zijn eigenlijk fruit! Maar als je niet te veel noten op je zang hebt, mag je ze toch tot deze categorie rekenen. Wel zo lekker. 

Zeewieren: eiwitten, ijzer en vitamine B1 

Wieren zijn in Nederland nog aan populariteit aan het winnen. Dat is een goede ontwikkeling, want ze bevatten eiwitten, ijzer en vitamine B1. Ook hier zijn er weer veel verschillende soorten, waardoor de precieze samenstelling varieert.  

Eet je weleens Japans? Grote kans dat je dan vaker te maken hebt met zeesla, nori, kombu, wakame, arame, zeespaghetti en dulse; de meest bekende soorten zeewier. Het Voedingscentrum raadt wel aan om in combinatie met zeewieren nog andere groenten te eten, omdat het niveau ijzer en B1 sterk per soort verschillen.  

Meer weten over eten? 

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Eerlijker eten en lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten. 

De nieuwsbrief Eerlijker eten

Schrijf je in!

ramon brugman aandacht voor eten nieuwsbrief onze boerderij

* In het artikel houden we de informatie van het Voedingscentrum aan.