Van roze tot wit en van rond tot vierkant. De zonnebril lijkt eerder een modevoorwerp om te stralen dan om de ogen te beschermen. Maar hoe herken je nou de verschillen tussen een slechte en goede zonnebril? De Keuringsdienst kijkt door de bril van de expert en legt ’t uit.
Een feitje dat pijn doet aan de ogen
De meeste mensen weten van de schadelijke effecten van UV-straling op de huid, maar voor de ogen is het nog relatief onbekend. Volgens het Oogfonds is slechts 7% van de mensen zich bewust van de schade die UV-straling aan de ogen kan veroorzaken. Deze schade is niet onmiddellijk merkbaar, maar kan op latere leeftijd het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden.
De drie kenmerken van een goede zonnebril
Een goede zonnebril is essentieel om onze ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Maar wat maakt een zonnebril goed? Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:
1. De zonnebril geeft 100% UV-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als ‘100% UV’ of ‘UV400’
2. De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het UV-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken
3. De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding.
Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3 of 4.
Kleur bekennen
De kleur van de glazen geeft je zonnebril niet alleen een stijlvolle upgrade, maar speelt ook een rol in hoeveel zichtbaar licht ze kunnen absorberen. Al heeft de kleur van de glazen geen effect op de UV-bescherming. Zo beschermt zelfs de donkerste bril je ogen niet als er een UV-filter ontbreekt.
Ogenschijnlijk geprijsd
De prijs van zonnebrillen kan enorm variëren, van een paar euro tot honderden euro's voor een merkbril. Het is belangrijk om te weten dat een hogere prijs niet betekent dat de zonnebril betere bescherming biedt.
Het is namelijk zo dat goedkoop gecertificeerde brillen net zoveel UV-bescherming bieden als dure brillen. Een hogere prijs kan wel betekenen dat de glazen van betere kwaliteit zijn of dat het montuur gemaakt is van duurzamere materialen.
Wil jij naast een hip festival accessoire een zonnebril die ook goed beschermd? Kies dan voor een passend montuur met 100% UV-bescherming en een CE-markering. Zo bekijk jij 't leven nog steeds van de zonnige kant.