Jezelf insmeren met zonnebrandcrème is heel belangrijk, vooral in de zomer. Maar moet dit elke dag? En maakt het nog uit welke crème je kiest? De Keuringsdienst zoekt het uit.
Zonnebrandcrème: hoe werkt het?
De UV-filters in zonnebrandcrème beschermen tegen schadelijke UV-straling in zonlicht. Er zijn twee verschillende filters die in zonnebrand kunnen zitten. Chemische filters nemen UV-straling op en zetten deze om in warmte waardoor de straling minder schadelijk wordt.
Andere zonnebrandcrèmes (bijvoorbeeld sunblock) werken met minerale filters die het zonlicht weerkaatsen als een soort spiegel. Na het insmeren met zonnebrand met minerale filters blijft er vaak een witte gloed achter op je huid.
Hoe vaak moet ik zonnebrand op?
We hebben hier in Nederland niet de luxe dat het elke dag zonnig is. Toch kan de zon ook schade veroorzaken als het bewolkt is. Zeker bij langdurige blootstelling of als je een lichtgevoelig huidtype hebt. UV-straling is er immers het hele jaar door.
Vanaf ongeveer eind maart tot oktober is de kans op verbranding het hoogst. Er wordt daarom aangeraden om ook op minder zonnige dagen zonnebrandcrème op te doen. Uiteindelijk hangt het van meerdere factoren af waaronder je huidtype, de duur van blootstelling aan de UV-straling en de kracht van het zonlicht.
Smeer jezelf een halfuur voor blootstelling aan de zon in met zonnebrandcrème. Op zonnige dagen is het belangrijk dat je elke twee uur herhaalt om de schadelijke UV-straling de baas te zijn. Maar ook in het voorjaar en op wintersport is dus het advies om goed te blijven smeren.
Sun Protection Factor
Ook de factor (SPF) van zonnebrandcrème is van belang. Want neem je SPF 15, 30 of 50? Bij een zonnebrand met een te lage factor, heb je alsnog kans om te verbranden. De vraag rijst: welke factor is nou het beste?
Deze Sun Protection Factor geeft aan hoe goed de crème je beschermt én voor hoelang. Als je zonder crème binnen 10 minuten verbrandt, dan duurt het met een zonnebrandcrème met SPF 15 vijftien keer zo lang voor je verbrandt. Dit zou 150 minuten zijn. De factor geeft dus aan hoeveel langer je veilig in de zon kunt liggen. Toch werkt dit in de praktijk niet helemaal zo. Door externe factoren als zand, zweet of water kan de werking verminderen.
Werkt een hogere SPF beter?
Hoe hoger de SPF, hoe langer je dus beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Maar kun je dan ook het best de hoogste factor kopen? SPF 15 beschermt tegen 93% van de UV-straling, SPF 30 houdt 97% van de straling tegen, en bij SPF 50 ben je voor 98% beschermd.
Hoe hoger de factor hoe beter je beschermd bent dus. Het is echter wel zo dat geen enkele zonnebrand je 100% beschermd tegen UV-straling. Het is naast het kiezen van de juiste factor dus ook erg belangrijk dat je vaak en veel smeert.
Werkt duurdere zonnebrand beter dan goedkopere?
De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Je kunt 8 euro neerleggen, maar ook 60 euro. Maar werkt een duurdere zonnebrand ook beter dan een goedkopere? De kosten van een flesje zonnebrand heeft voor een deel te maken met de beschermfactor: een hogere factor bevat meer beschermfilters, en die zijn duur, waardoor de kosten oplopen. Zo is een flesje met factor 50 een stuk duurder dan een zonnebrand met factor 15.
Maar ook flesjes met dezelfde SPF kunnen flink verschillen in prijs. Het prijsverschil zit 'm dan in de extra’s eromheen. Denk aan de hoe prettig de zonnebrand insmeert, de geur en de verpakking. Toch beschermt een goedkope fles met dezelfde factor en type UV-filter net zo goed als een duurdere zonnebrand.
Conclusie
Je kunt dus prima goedkopere zonnebrand kopen, zolang het dezelfde SPF en UV-filter als de duurdere variant bevat. Ook hoef je de fles niet direct na je zomervakantie weg te doen, maar let wel op hoe je de fles bewaart. Verder is het belangrijk om vooral vaak en veel zonnebrandcrème op te doen als je de zon in gaat.
Kies liever voor een SPF 30 die je elke twee uur opsmeert dan een SPF 50 die je eenmalig opsmeert. Andere belangrijke factoren zijn je huidtype, de kracht van het zonlicht en de duur die je in het zonlicht doorbrengt. Zelfs als je je goed insmeert, ben je niet 100% beschermd tegen de zon. Wees dus altijd voorzichtig.