Hoe zat het ook alweer? Ongefilterd vs. gefilterd bier

Een tijd geleden zochten wij het voor je uit: Op sommige pils staat groots gedrukt dat het ongefilterd is, maar op andere bieren is deze term nergens te bekennen. Hoe zit dat?

Niet bijzonder?

Eigenlijk is er best veel ongefilterd bier te verkrijgen, maar veel soorten bier vermelden dat niet speciaal. Dat is omdat het voor veel soorten bier niet zo bijzonder is dat het niet gefilterd wordt. Het was zelfs tot in de 19e eeuw zo dat al het bier troebel was, pas toen is in Duitsland ontdekt dat je bier ook op lage temperatuur kan laten gisten.

Soorten bier

Er zijn grofweg twee soorten biertypes: ondergistend en bovengistend. Dat zegt iets over de temperatuur en over de uiteindelijke helderheid. Bovengistend bier vergist op kamertemperatuur en ondergistend op zo’n 14 graden. Als het bier op kamertemperatuur gist, zal er ook na het bottelen nog wat vergisting plaatsvinden.



Veel Belgisch speciaal bier is bovengistend (of van hoge gisting zoals zij dat noemen) zoals Trappistenbier, maar ook stout. Hetzelfde geldt voor het bier van de meeste kleine zelfstandige brouwerijen in Nederland. Een ander bekend bovengistend bier is het Duitse Hefeweizen bier. Het bier is meestal een beetje troebel en bevat iets meer alcohol.

Welke zou jij kiezen?
  1. Gefilterd bier 29% (5 stemmen)
  2. Ongefilterd bier 71% (12 stemmen)

Transporteren

Pils is het meest bekende ondergistende bier, maar ook IPA en Bockbier. Dit type bier moet altijd koud worden getransporteerd en bewaard. Omdat dit heel lastig is, filteren de meeste brouwerijen al het overgebleven gist uit het bier voordat het in de fles gaat en daarna pasteuriseren ze deze ook nog voor de zekerheid. Nadeel is dat de smaak daardoor wel kan verminderen.

Rechtstreeks 

Er zijn ook brouwerijen die ongefilterd ondergistend bier rechtstreeks uit het vat verkopen. Dat wordt ook wel Kellerbier genoemd of Zwickelbier, naar het Zwickelhänchen, dat is het kraantje waar het uit getapt wordt. Je moet het dan wel snel opdrinken, want het hoe langer je het bewaard, hoe minder lekker het wordt. Sommige brouwerijen verkopen het daarom niet per fles, maar alleen uit de tap. Pilsner Urquell bijvoorbeeld.

Meer weten over je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

keuringsdienst van waarde iberico