Kerrie: hoe de gele smaakmaker ons land veroverde

Het is niet weg te denken uit de meeste Nederlandse keukenkastjes. Kerrie: de gele smaakmaker die je van bloemkool tot kip kunt gebruiken. Maar wat is het eigenlijk en hoe veroverde dit gele goedje onze harten?

Is het een specerij of toch een kruid? Hoewel je in het supermarktschap kerriekruiden kunt vinden, is het eigenlijk een mix van allerlei specerijen en kruiden. Dit samengestelde mengsel, ook wel melange genoemd, is in vele variaties te vinden.

Heeft dit gele goedje ook jouw hart weten te veroveren?
  1. Ja! 81% (13 votes)
  2. Nee! 19% (3 votes)

Mix van kruiden en specerijen

In kerrie kunnen wel meer dan tien verschillende kruiden of specerijen zitten. Je spreekt over een specerij als het uit een tropisch land komt. Maar komt het uit een kouder klimaat, dan spreek je over een kruid.

De samenstelling van kerriepoeder kan flink verschillen, maar er zijn vaak wel overeenkomsten te vinden. Specerijen als gember, kardemom, koriander, kruidnagel, kummel, kurkuma, komijn en zwarte peper zitten er vrijwel altijd in. Wat er nog meer op de ingrediëntenlijst staat, is afhankelijk van het land of de producent waar de kerrie vandaan komt. Denk aan variaties met anijs, kaneel, cayennepeper, nootmuskaat of venkel. Een vast recept voor de melange is er niet.

Kerrie of curry?

Kerrie vindt zijn oorsprong in India, dat afstamt van het het Tamil-woord kari (in het Engels Curry), dat gekruide saus betekent. Het kruidenmengsel zelf wordt dan weer massala genoemd. In Nederland zijn we vertrouwd geraakt met het woord kerrie en geven een specerijmengsel al snel die naam mee. In India hebben de mengels vaak unieke namen, maar in Nederland houden we het bij kerrie. 

Rebels mengsel

Maar hoe kwam dat gele goedje uit India in Nederland terecht? Als kolonie stond India lange tijd onder controle van de Engelsen. Daardoor verscheen in het begin van de twintigste eeuw het mengsel in Engeland, waarna het de Noordzee overstak en in Nederland zijn intrede deed. Toch duurde het jaren voordat kerrie ingeburgerd raakte.

Populair werd de gele smaakmaker in de jaren zestig. Het was de tijd van de hippies en de provo’s. En die waren wel klaar met de standaard Hollandse pot van aardappelen, vlees en groenten. Om zich tegen dit ‘keurige’ eetpatroon af te zetten, werd steeds vaker uit de buitenlandse keuken gegeten. De populariteit van kerrie nam steeds verder toe. Het hoogtepunt in populariteit werd bereikt toen producenten voor het eerst een Nederlandse kerrie op de markt brachten.

Sindsdien is kerrie niet meer weg te denken uit onze keuken. Dat het zo populair is gebleven, heeft vooral te maken met kenmerken die kerrie heeft. Het is goedkoop, het is eenvoudig te gebruiken en het heeft een mooie kleur. Volgens voedselexperts dus ideaal voor de Nederlandse consument.

Kerrie heeft ook als bijkomend voordeel dat het bijna overal op kan. Ook over Hollandse groenten als aardappels en bloemkool. Daarmee is kerrie een onmisbaar onderdeel geworden van de Hollandse keuken.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Meergranen - KVW - Marijn Frank