Plastic flesjes bronwater, direct van de bron. Het klinkt zo fris en dorstlessend dat je onmiddellijk kristalhelder, ijskoud water uit een kabbelend bergbeekje voor je ziet. Maar komt je water in dat plastic flesje ook daadwerkelijk uit idyllische beekjes, of proberen de fabrikanten van deze prachtige verpakkingen de echte bron van het bronwater te verhullen?

Kristalheldere beekjes of simpel regenwater?

Bronwater wordt vaak gepresenteerd als een luxeproduct, met afbeeldingen van ongerepte natuur en kristalheldere beekjes op de verpakking. Maar veel bronwater komt gewoon uit Nederlandse bronnen. Het begon ooit als puur regenwater, en nu wordt het in plastic flesjes bij je lokale super verkocht. Misschien wist je het niet, maar Nederland is van onder de grond minstens zo nat als erboven.

Bronwater smaakt beter dan kraanwater
Keuzen

Je water is duizenden jaren oud

Bronwater komt namelijk lang niet altijd uit een kabbelend riviertje of eeuwenoude gletsjer ergens in de bergen. Nee, Nederlands bronwater is bijna altijd regenwater dat in de bodem is gezakt. Zou je geloven dat jouw flesje bronwater misschien wel 30.000 jaar oud is? Niet de verpakking, maar het water daarin. 

‘Dat regenwater, dat kan kortgeleden gevallen zijn en ondiep zitten. Maar het kan ook regenwater zijn dat duizenden jaren geleden is gevallen', zegt waterdeskundige Roelof Stuurman in de Keuringsdienst van waarde-uitzending.

Is de kwaliteit minder?

Nederlands bronwater is eigenlijk niets meer dan stokoude regen, bijvoorbeeld gevallen in de Veluwe, Zuid-Limburg of op de Utrechtse Heuvelrug. Die regen wordt gefilterd door honderden meters zand en van bovenaf afgesloten door dikke lagen klei. 

Op zich is het water niet van mindere kwaliteit – sterker nog: misschien hebben de eeuwen aan zandfiltering het water juist lekkerder gemaakt. Toch is het zeker niet het idyllische plaatje van kristalhelder water dat uit de rotsen stroomt.  

Idyllisch bronwater recht van het industrieterrein

Bronwater klinkt natuurlijk heel idyllisch. Je krijgt al snel van die prachtige beelden van zuiver water dat uit de rotsen komt stromen. Maar die bronnen van dat Nederlandse bronwater zijn gewoon boringen in de aarde, waardoor water omhoog gepompt wordt.

Om een Nederlandse bron voor bronwater te maken moet je een pijp net zo ver de grond in rammen tot je bij het bronwater bent. En dat kraakheldere zuivere water omhoog pompen ziet er niet per se idyllisch uit.

Zo ligt de Frankbron met eeuwenoud Veluwe-water op een industrieterrein in Ede, en de Idèl en Sifrèsbronnen met Zuid-Limburgs bronwater liggen op een verre van idyllisch uitziend terrein in Hoensbroek. Het is zelfs zo dat sommige fabrikanten van flesjes voorverpakt bronwater hun water uit precies dezelfde aardlaag halen als de drinkwaterbedrijven.

Je spoelt je WC door met bronwater

Het kan dus zijn dat het kraanwater dat je op dagelijkse basis drinkt, hetzelfde water is als het gebottelde water met plaatjes van kristalheldere beekjes. De kans bestaat dat je zelfs je toilet doorspoelt met dit peperdure Nederlandse bronwater. Maar dan voor net even wat minder geld als het water in dat plastic flesje. Zo kost duizend liter kraanwater ongeveer anderhalve euro, terwijl een fles mineraalwater als snel meer dan een euro kost.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie