In mei leggen alle vogels een ei. Maar de supermarkten liggen het hele jaar vol met eieren van de kip. Hoe kan het dat de kippenhouder zoveel meer eitjes kan rapen dan iemand met een hobbykip? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Het kippenras, huisvesting, leeftijd en weersomstandigheden spelen allemaal mee in het legpercentage van een kip. Een doorsnee hen legt in de zomer gemiddeld vijf eieren per week. Dit is echter een gemiddelde, er zijn namelijk kippensoorten die veel minder eieren leggen, maar ook kippensoorten die jaarlijks 180 eieren of meer leggen. Legkippen leggen ruim 300 eieren per jaar. Een stuk meer dan de gemiddelde hobbykip dus. Hoe pluimveehouders dit voor elkaar krijgen?

Kegeltjes in de ogen

Kippen reageren anders op licht dan mensen. Al het pluimvee is namelijk ‘tetrachromaat’, wat betekent dat ze vier typen kegeltjes in hun ogen hebben. Met deze kegeltjes ziet het oog kleuren. In een mensenoog zitten ook dit soort kegeltjes, alleen hebben wij er 'maar' drie. 

Door deze kegeltjes kunnen wij mensen al zo’n miljoen kleuren van elkaar onderscheiden, dus kun je je voorstellen hoe gevoelig een kip is voor verschillende soorten kleuren en licht. Hier wordt door pluimveebedrijven dan ook handig op ingespeeld. Maar wat heeft licht te maken met hoeveel eieren een kip legt?

Geen eieren voor je geld kiezen

Verlichting is voor pluimveebedrijven belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. De hoeveelheid licht, het soort licht en de mate waarin het gebruikt wordt, zijn van invloed op de productie van de hoeveelheid eieren. 

De boer kan rekenen op extra eieren bij een goed lichtschema. Kippen die gehouden worden om eieren te leggen, kunnen zo’n zestig weken achter elkaar eieren leggen - mits het juiste lichtschema wordt aangehouden. Dit is anders dan in de natuur: hier houden kippen een winterstop als de dagen korter worden. Een hobbykip zal dus minder eieren leggen dan een leghen.

Op wat voor manier is het licht voor de productie van eieren leggen dan optimaal?

Kippen voor de gek houden met kunstlicht is zielig.
  1. Eens 33% (2 stemmen)
  2. Oneens 67% (4 stemmen)

Slimme trucjes

Pluimveebedrijven proberen de eeuwige lente en zomer na te bootsen om zo méér eieren in een jaar te produceren. Om een legkip zo’n zestig weken lang eieren te laten leggen, wordt het aantal uren licht per dag langzaamaan opgebouwd. Zo krijgt de kip in de vijfde tot de zestiende week zo’n tien uur licht per dag, en vanaf de zestiende week maar liefst zo’n zestien uur licht per dag. Hiervoor moet een pluimveebedrijf zich wel houden aan bepaalde regels; leghennen moeten namelijk ook genoeg rust krijgen op een dag. 

In de natuur wordt de kip ook nog weleens voor de gek gehouden. Zo legt een kip soms opeens eieren wanneer het heeft gesneeuwd. Door de reflectie van de zon op de sneeuw lijkt het voor de kip alsof de dagen langer worden.

Wetgeving

In Nederland bevat het ‘Legkippenbesluit’ de regelgeving voor pluimveebedrijven. Zo moeten kippen elkaar kunnen zien, de omgeving kunnen verkennen en daarbij hun gebruikelijke activiteiten ontplooien. Hierbij hoort het pikken van strooisel en graankorrels op de grond.

Ook moet er per dag minstens acht uur ononderbroken duisternis aanwezig zijn, zodat kippen ook hun rust kunnen vinden. Bovendien voorkomt dit oogproblemen. 

Meer weten over Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief. Al duizenden gingen je voor!

Ersin met krabbenpoten.