Sterrenchef Syrco Bakker bereidde mosselen op een heerlijke klassieke manier voor de Keuringsdienst van waarde. Ook zo'n zin gekregen? Hieronder vind je het recept. De eenheden ontbreken omdat Syrco vooral op gevoel de ingrediënten heeft toegevoegd.
Mosselen klassiek stomen
Ingrediënten:
- Mosselen
- Ui
- Knoflook
- Venkel
- Tijm
- Rozemarijn
- Zee-venkel(ziltige smaak, zeekraal kan ook)
- Alge poeder
- Peper
- Boter
- Witte Wijn
- Zeeuws kruidenlikeur
Bereiding:
1. Was de mosselen in water en houd ze in beweging tijdens het wassen. Goed schudden zodat het zand eruit gaat. De mosselen die drijven eruit halen.
2. Snij de ui, knoflook en venkel
3. De mosselen in een pan doen, daarna de gesneden ui, knoflook en venkel op de mosselen.
4. Doe dan de tijm, rozemarijn, zee-venkel(of een alternatief zoals zeekraal) in de pan mosselen met de gesneden ui, knoflook en venkel. Voeg daar een beetje alge poeder aan toe en veel peper.
5. Pluk de boter in stukjes bovenop de rest.
6. Voeg een scheutje witte wijn toe en een scheutje Zeeuwse kruidenlikeur
7. Doe het vuur vol aan en dek de pan af met een koekenpan of deksel
8. Af en toe schudden
9. Ongeveer 3-4 minuten op het vuur
10. Klaar om te eten
Jus van de overige mosselen
Ingrediënten:
- Overige mosselen
- Citroen
- Sjalot
- Peterselie, Kervel, dille en zee-venkel
- Granny smith appel
Bereiding:
1. Vocht van de overige mosselen afgieten en in een pan op het vuur zetten
2. Goed reduceren, daardoor wordt de smaak nog intenser en krachtiger
3. Het vocht inkoken tot er bijna niks meer in de pan zit
4. Pan van het vuur
5. Beetje citroen schil schaven en citroen sap aan de jus voegen
6. Sjalot bij de jus snipperen
7. De kruiden: peterselie, kervel, dille en zee-venkel fijn snijden en er aan toevoegen
8. Overige mosselen uit de schelp halen en aan de jus voegen
9. Granny smith appeltje snijden en eraan toevoegen en een snufje kruiden toevoegen
10. Goed mengen Klaar om te eten Dit gerecht kan je koud bewaren en wordt koud gegeten
11. Klaar om te eten
Dit gerecht kan je koud bewaren en wordt koud gegeten.
Met dank aan Syrco Bakker.