Naast de smaak is tegenwoordig ook de manier van persen van belang bij het aanschaffen van een sapje. Cold-pressed of slow-juiced bijvoorbeeld. Maar wat betekenen die termen eigenlijk? En maakt het echt verschil hoe je een appel of gember perst?

Persproces 

Koudgeperst, het klinkt alsof het met de temperatuur van het sap te maken heeft. Dat klopt ook. De term wil volgens fabrikanten aangeven dat het sap niet verwarmd wordt tijdens het persen en dat het sap gedurende het productieproces in een koele omgeving verblijft. Onder de acht graden is het streven.

Tot zover duidelijk. Maar het ene koudgeperste sapje is het andere niet. Er zijn namelijk ook verschillende manieren om te persen. De hydraulische methode (waarbij twee platen tegen elkaar drukken) en de schroef methode (met messen in de vorm van een schroef die langzamer persen). Bij de hydraulische variant krijg je cold-pressed juice. Wordt er gebruik gemaakt van een schroef? Dan krijgt het een slow-juice label.

Ik kies bewust voor een cold-pressed of slow-juiced sapje
  1. Ja 0% (0 stemmen)
  2. Nee 0% (0 stemmen)

Biobeschikbaarheid

Waar dat goed voor is? Het idee is dat door deze persmethodes de vezels niet in één keer geplet worden. Zoals wel gebeurt bij de sapcentrifuge. Door de vrucht langzaam te persen geeft de vezel meer voedingsstoffen af.

Dat noemt de fabrikant van deze slow-juice sapjes de biobeschikbaarheid. Die is hoger bij de speciale persmanieren en dus gezonder. Doe je de vrucht in de sapcentrifuge, dan warmt het sap op waardoor je vitamines en mineralen verloren gaan.

Althans, als je de sap verkopers moet geloven op basis van een Australische studie. Die stelt dat de mesjes van de centrifuge heter dan 49 graden worden en er hierdoor voedingswaarden verloren gaan bij het persen van de vrucht. Maar is dat ook echt zo? Sap uit de centrifuge voelt immers ook koud aan.

De wetenschap

Wie voedingsexperts de beweringen van de fabrikanten voorlegt, ziet dat het anders ligt. Je verliest namelijk altijd voedingswaarden gedurende het extractieproces, ongeacht of je de vrucht slow-juiced of in de sapcentrifuge stopt.

Daarnaast wordt de sapcentrifuge niet zo warm als in de Australische studie wordt beweerd. De mesjes worden wel warmer, maar blijven onder kamertemperatuur. Het argument dat voedingsstoffen verloren gaan vanwege de warmte bij een sapcentrifuge is daarmee dus ontkracht.

 

Afgeperst?

Waarom worden deze termen dan toch overal met trots benoemd op de verpakking van de sapjes? Dat heeft een financiële reden. Voor een flesje van 200ml koudgeperst slow-juice sap betaal je €3,95. Dat is bijna twintig euro per liter. Een stuk meer dan de twee euro die je voor een halve liter gecentrifugeerd sap in de supermarkt neerlegt. De hippe sapjes kunnen tot wel vijf keer zo duur zijn.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al 15.000 mensen gingen je voor!

keuringsdienst van waarde appels