Het kleeft, het kraakt en is er in alle mogelijke vormen en kleuren. Het Japanse zoutje, oftewel de Japanse mix, wordt massaal in containers naar Europa vervoerd en in Rotterdam gelost. Maar komt die Japanse mix wel echt uit Japan?

Oude cracker

Een bekend Japans zoutje is de rijstcracker. Ze lijken op een koekje en zijn in bijna alle zakjes Japanse mix wel te vinden. Maar dit zoutje komt oorspronkelijk helemaal niet uit Japan. Het zijn de Chinezen die in de 7e eeuw met de cracker kwamen. Oorspronkelijk werd tarwemeel gebruikt, maar in de loop der eeuwen zijn de Japanners rijst gaan gebruiken. Vandaar dat de rijstcracker die wij kennen een Japans zoutje genoemd wordt.

Ben jij fan van de Japanse mix?
Choices

Hoe maak je van rijst een cracker?

De rijstcrackers hadden als voordeel dat je ze lang kon bewaren. Gestoomde rijst is na een aantal dagen al niet meer lekker om te eten, terwijl gedroogde en gebakken rijst wel maanden goed kan blijven. Maar hoe maak je zo'n rijstcracker? Men gebruikt rijstmeel dat vermengd wordt met water. Dat wordt gestoomd, gedroogd en gebakken tot een knapperige snack.

Terug naar China

De zakjes met Japanse mix die tegenwoordig in de supermarkt liggen, komen echter niet altijd meer uit Japan. Chinezen zijn inmiddels de grootste leveranciers, maar hebben de naam wel gehouden.

De voornaamste reden voor deze verhuizing is de prijs. Als een Nederlandse importeur de zoutjes wil inkopen, is hij een stuk goedkoper uit in China. Daar zijn grotere fabrieken en liggen de lonen een stuk lager dan in Japan. Maar hebben ze nog wel de Japanse smaak?

Japanse zoutjes met Europese twist

Het Japanse zoutje is in Europa verkrijgbaar in allerlei smaken. Zo heb je Japanse mix met barbecuesmaak of zelfs met pizzasmaak. De zoutjes worden aangepast aan het Europese smaakpalet. Maar zelfs de sojasaus over de zoutjes komt niet altijd uit Japan. Dit is vaak een goedkopere Chinese versie.

Mengelmoes van vormpjes

Om het Japanse mix te kunnen noemen moet er wel wat afwisseling in de snacks zitten. Ze zijn daarom ook met de vorm gaan spelen. Naast de originele rijstcracker, ook wel senbei genoemd, worden er krokante snack in allerlei vormpjes gesneden. Driehoeken, rechthoeken, stokjes en zelfs borrelnoten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het belandt in de Japanse mix.

Heel Japans zijn de zoutjes niet meer. Het is waarschijnlijk ook de reden dat ze steeds vaker als rijstcracker worden verkocht. De naam is blijven hangen, maar het zoutje heeft zijn weg via China naar Nederland hervonden.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Keuringsdienst van waarde - Planetproof